Sivu 1/1
MilSim Finlandin uudet sivut!
Lähetetty: Ma Tammi 02, 2012 6:26 pm
Kirjoittaja Jöntti
MilSim Finland (MSF) on saanut uudet sivut sekä keskustelufoorumin! Siellä kiinnostuneet voivat oppia ja vaihtaa tietämystä sekä ilmoittaa tulevista tapahtumista. Jos toiminta on aivan tuntematonta, kannattaa tutustua ensimmäiseksi sivun tietoiskuun MilSim pelaamisesta. Kaikkia Geardoja homma ei ehkä kiinnosta, sillä vaikka MilSimissä on oma osansa (moderneilla) varusteille, ei MilSim peleissä yleensä nähdä kypäriä ja luotiliivejä.
http://www.milsimfinland.net/
Re: MilSim Finlandin uudet sivut!
Lähetetty: Ma Tammi 02, 2012 7:17 pm
Kirjoittaja Kartoon
Mil(itary)Sim(ulation):iä ajatellen kypärät ja luotiliivit ovat todellakin todella etäinen ajatus, kuka sellaisia muka missään käyttää oikeissa sorissa?!?
Ei nyt tehdä tästä uutta "mitä milsim on" -keskustelua, mutta kunhan pisti silmään, lähinnä koska käsittääkseni milsim ei kuitenkaan ole mitenkään brändätty termi, jolla tarkka määritelmä olisi.
Sivut ovat asiallisen oloiset, joskaan kaikkeen sisältöön(jota ei ilmeisesti vielä paljon ole?) en ole ehtinyt tutustua. Aika näyttää ja kiinnostuksella odotetaan, minkälaista toimintaa tuon otsikon alle kuukausien saatossa alkaa muodostua.
Re: MilSim Finlandin uudet sivut!
Lähetetty: Ma Tammi 02, 2012 7:36 pm
Kirjoittaja Windi
Itseasias vähän kyrsii, että miki MilSim:stä automaattisesti lasketaan kaikki Sirpat/lusut/kypärät ja keskitytään siihen pelkkään sisseilyyn niissä grammahiotuissa tehojuoksukamoissa. Olis perkeleen pal raskaampaa ja vittuimaisempaa raahata lusu pääl meneen
Mut joo, tää on tätä.
Re: MilSim Finlandin uudet sivut!
Lähetetty: Ma Tammi 02, 2012 8:01 pm
Kirjoittaja Honkki
Nyt milsimin määritelmä tuntuu olevan oikeiden taktiikoiden käyttäminen, siirtymiset ja vastaava eräily. Eikö tämä olisi vielä tehokkaampaa harjoittelua/hajoamista, jos tapahtumiin löisi ne tarkat varusterajat? Tai edes pakottaisi sen ballistisen kypärän ja luotisuojan käytön (Ei tietenkään joka operaatioon)? Nykyisellä kuvalla mikä minulla on suomalaisesta milsimistä, tulee mieleen lähinnä partisaani -simulaatio (Partysim. Patent pending.). Porukalla on päällä milloin mitäkin ryysyjä, eikä joukon varustus ole yhtenäinen. Minulle ainakin milsimiin kuuluu myös se "aito" varustus. Laitetaan ne liivin taskut täyteen dekoammuksia, ja kannetaan konekivääriä. Toki on kiva jos citymarketista löytyi Haltin reppu taktisena mustana ja siinä oli sopiva tasku termarille, sekä sait akun pysymään teipillä puolikkaassa AK:ssa.
Minun milsim peliin kuuluisi kolme asiaa:
1. Aitoa vastaavat asereplikat. => Tsek, airsoft aseet.
2. Tarpeeksi suuri alue jossa voisi harjoittaa eri taktiikoita ja normaalia selviytymistäkin. => Tsek, tuntuu näitä pelialueita aina milsim peleille löytyvän.
3. Aito varustus, se turhakin. => Tsek. Tietenkin käyttäjästä kiinni.
En kuitenkaan tarkoita että milsimin pitäisi olla jonkinlaista reffikuvien apinointia. Tuntuu vain että nykyinen milsim on liian highspeedlowdrag kengissä.
Re: MilSim Finlandin uudet sivut!
Lähetetty: Ma Tammi 02, 2012 8:28 pm
Kirjoittaja Jöntti
Tätä ois hyvä jatkaa ihan tuolla MilSimin sivuilla, niin tulisi sieltäkin mielipidettä. Noh lisätään oma näkemys.
Itse ajattelen, että nykyinen MilSim tyyli johtuu tämänhetkisten MilSim pelien sissityylisistä teemoista. Jääkärijoukkuetyylistä isoa MilSimiä ei ole vähään aikaan nähty, luultavasti siksi, että MilSim hommasta kiinnostuneiden määrä on loppujen lopuksi pieni, jolloin tarvittavia määriä pelaajia (50-100) on hankala kasata. Ja yleensä ihmiset ovat valinneet ennemmin sissiosapuolen kuin vastasissi/jääkäriosaston. HighSpeedLowDrag on hommassa mukana osittain myös siksi, että jotkut MilSim skenaariot jopa edellyttävät sitä (ns. Sotilastaitokilpailut mallia SoftErna ja sen eri muunnelmat). Oma MilSim settini perustuu juuri HSLD, mutta suurin osa varusteista, rinkkaa ja kenkiä myöten on kyllä Armeijakamaa eikä siviilivehkeitä. Yleensäkin siviilikamat MilSim pelaajilla painottuvat vain makuupussi-ruokailuvälineet linjalle, muu on hyväksi havaittua armeijakamaa. Suurin syy siihen miksi varusterajoja MilSim peleissä on vähän, on kyllä se, että eri keleille on eri varusteet eikä esim. sadevarusteita saa niin helposti/hyvällä hintalaatusuhteella eri maastokuvioilla. Esim. sen takia itsekin vedän BW Gore-texissä, enkä PCUssa sadekeleillä
Omasta mielestäni kuitenkin kypärät ja suojaliivit voitaisiin ottaa huomioon peleissä. Ei ehkä pakollisina ja tietyn värisinä, mutta vaikka niin, että osuman tullessa liiveihin/kypärään pelaaja vain haavoittuu/pökertyy 5min ajaksi. Tällaisia sääntöjähän on käytetty esim. Vietnam peleissä.
Re: MilSim Finlandin uudet sivut!
Lähetetty: Ti Tammi 03, 2012 11:15 am
Kirjoittaja Speidel
Whitehawk kirjoitti: Nykyisellä kuvalla mikä minulla on suomalaisesta milsimistä, tulee mieleen lähinnä partisaani -simulaatio (Partysim. Patent pending.). Porukalla on päällä milloin mitäkin ryysyjä, eikä joukon varustus ole yhtenäinen.
Hähä, liippaa läheltä sitä termiä millä oon ite kutsunut tähän mennessä näitä Suomen MilSim-juttuja. "Vihaiset Retkeilijät", joka kuvastaa tilannetta jossa Haltitunturin retkeilijät suuttuvat toisilleen ja ottavat pyssyt esiin.
Kyllä munkin mielestä MilSimiin kuuluis ne sotilaskamppeet. Eikä sisseily tarkoita sitä, etteikö päälle vois vetää sotilaskampetta. Sotilaskamat on tarkotettu kovaan tetsauskäyttöön, retkeilykamoja ei.
Toivottavasti joskus homman luonne muuttuis niin vois itekkin jälleen kiinnostua kuulapyssyilystä ;P
Re: MilSim Finlandin uudet sivut!
Lähetetty: Ti Tammi 03, 2012 2:27 pm
Kirjoittaja Jöntti
Speidel kirjoitti:
Hähä, liippaa läheltä sitä termiä millä oon ite kutsunut tähän mennessä näitä Suomen MilSim-juttuja. "Vihaiset Retkeilijät", joka kuvastaa tilannetta jossa Haltitunturin retkeilijät suuttuvat toisilleen ja ottavat pyssyt esiin.
Kyllä munkin mielestä MilSimiin kuuluis ne sotilaskamppeet. Eikä sisseily tarkoita sitä, etteikö päälle vois vetää sotilaskampetta. Sotilaskamat on tarkotettu kovaan tetsauskäyttöön, retkeilykamoja ei.
Itse kyllä nyt väitän, että retkeilykama-ajat on ohi ja olivat ainoastaan yleisiä, silloin MilSimin (ja airsoftin) alkuaikoina, kun ulkomailta tilaaminen ja saatavuus Suomessa oli ihan eri luokkaa kuin nykyään.
Esimerkiksi suurin osa rinkoista on joko Eberlestockin tai sitten V-lekasta saatavia malleja. Siviilireppuja näkee vain enää yksittäisillä pelaajilla. Siviilivaatteina ainoastaan yksi Haglöfsin OD housumalli on suht yleinen näky, koska se on niin kestävä ja sopii moneen keliin. Myös joitakin yksittäisiä vaellusmaihareita on, mutta HAIX on varmaan suosituin kenkävalmistaja. Tappeluvehkeet ovat joko käytettyä armeijakamaa tai sitten jenkkivalmistajien mollea. Talvisin ohuet armeijakäsineet vaihtuvat siviili Gore-tex käsineiksi ja kengät saavat ehkä kavereikseen mustat siviili säärystimet, tosin nykyään näitäkin saa jo maastoväreissä paremmin. Ainoa tavara mikä yleensä on ennemmin siviili kuin armeijakamaa ovat makuupussit, makuualustat ja ruokailuvälineet. Mutta kyllä jenkkien modulaarista makuupussisettiä, armeijamakuualustoja ja esbit tms. keittimiä näkyy (ja tietty MRE:tä). Ainoat varuste-esineet, jotka vielä ovat harvinaisempia MilSim peleissä ovat kypärä ja kokopeittävä luotisuojaliivit (sisälmyksineen).
Re: MilSim Finlandin uudet sivut!
Lähetetty: Ti Tammi 03, 2012 2:29 pm
Kirjoittaja OlliV
Mistähä tämä retkeilykamoissa softaaminen -käsitys on ihmisille tullut? Turun posse ainakin (ja melkolailla kaikki muutkin milsim-harrastajat) käyttää about 95% sotilaskamoja milsimeissä, justiinsa sen vuoksi että ne kestää ja on tehty sitä käyttöä varten. Aseistus on meillä aina ollut AR-15 -sarjaa yhtenäisten lippaiden ja toimivien kantolaitteiden vuoksi. Vaatepuolella ollaan about aina käytetty koko porukka WL-kamoja, justiinsa sen vuoksi että saadaan yhtenäinen porukka ja tunnistaminen helpottuu. Aika moni milsim-harrastaja käyttää DPM-kuvioita yhtenäisyyden ja gore-tex romujen kohtuu edullisten hintojen vuoksi. Ainuttakaan Haltin kuoritakkia ei ole noissa peleissä näkynyt.
Näihin sissipuuhiin on keskitytty pääasiallisesti sen vuoksi, että maasto ja tarjolla oleva kalusto yleensä mahdollistaa paremmin tiedustelu- ja hiippailuhommat. Jalkaväki/taisteluosasto toiminta vaatisi yleensä ajoneuvoja ja pelialueita joissa niille olisi oikeasti käyttöä sekä riittävästi pelaajia kuvaamaan ko. osastoa. Jos peleihin ilmoittautuu yhteensä 30 pelaajaa, ei sillä kovin suuren sotilasosaston toiminnan mallintamista saa aikaiseksi. Näitä varusterajallisia ja isompaan pelaajamäärään perustuvia Milsim-pelejä koetettiin järjestää vuosia takaperin, mutta pääasiallisesti ne kaatuivat osallistujien puuteeseen. Ison osaston Milsim-toimintaa lähinnä taitaa olla naapurin Berget-pelit.
Ehkäpä Gluolan pojista voisi saada sen kaivatun isommat taisteluosaston luotisuojineen kaikkineen ja Milsim-puolen kaverit voisivat hoitaa tiedustelu/sissihommia tietty sovittuine varusterajoineen. Milsim-touhuissa on aika tärkeänä osana ollut riittävän iso pelialue, joka antaa paljon mahdollisuuksia soveltaa tehtävien suorittamisesssa sekä riittävän pitkä tapahtuma, jotta homma ei mene vain airsoft-ralliksi.
Re: MilSim Finlandin uudet sivut!
Lähetetty: Ke Tammi 04, 2012 2:38 am
Kirjoittaja muke
Terve,
Alla oleva sisältää joitakin jo mainittuja seikkoja sekä paljon tarinaa aiheen vierestä, mutta seuraavassa joka tapauksessa oma mielipiteeni käsillä olevasta asiasta kokonaisuudessaan.
Jääkäritoiminnan ongelmat, suojaliivien ja kypärien tarpeettomuus toiminnan kannalta
Ongelma "tarpeettomien" varusteiden, kuten suojaliivien ja kypärien vaatimisessa on nähdäkseni se, että tällaista varustusta puoltavia milsim-tapahtumia on erittäin hankala järjestää, etenkin nykyisillä tai edes keskiverto nykypeliin verrattuna kolminkertaisilla pelaajamäärillä. Suojaliivejä, kypäriä, raskaita kantolaitteita, kentälapioita, kaasunaamareita ja muita airsoftin kannalta turhia varusteita käyttävät oikeassa maailmassa lähinnä jääkärijoukkojen tyyppiset osastot ja ylipäätäänkin rumasti sanottuna "yleisjoukot". Näiden joukkojen simuloiminen milsimissä millään tavalla järkevästi taas on hyvin vaikeaa. Tavallinen jalkaväki on täysin riippuvainen ajoneuvoista, kiinteistä tukikohdista, ulkopuolisesta huollosta ja raskaasta, kuorma-autoissa kulkevasta kalustosta (teltat, työvälineet, raskaat aseet jne.). Listaa toki voisi jatkaa esimerkiksi epäsuoralla tulella, vaunuilla, viestiverkoilla ja vaikka millä, mutta lähinnä vain ensiksi listatuilla on oikeasti kouriintuntuvaa merkitystä tähän varustekeskusteluun.
Milsim-tapahtumiin tällaisia asioita ei ole käytännössä mahdollista järjestää, ainakaan mikäli oletetaan, että koossa olisi edes parin joukkueen kokoinen ja täten millään tavalla realistinen jalkaväkiosasto. Näin ollen joudutaan tilanteeseen, jossa jääkärijoukkoja simuloivat taistelijat joutuvat lopulta joka tapauksessa kantamaan mukanaan kaiken henkilökohtaisen varustuksensa, majoitusmateriaalin, mahdolliset ryhmäkohtaiset varusteet sekä vielä kaiken kukkuraksi omat ruokansa ja juomavetensä. Tällöin mukana on sissien tyyliin täysin rinkka, mutta mukana pitäisi raahata vielä jääkäreille ominaisia raskaita suojaliivejä, kypärää ja jykevämpää kantolaitetta. Se, joka ihan oikeasti kantaa metsässä suojaliiviä levyillä, pitää päässään kypärää ja raahaa mukanaan rinkkaa täytettynä parin päivän eväillä, henkilökohtaisilla varusteilla sekä vielä majoituskamppeilla, on kyllä melko kova jätkä ja en voi kuin kateellisena ihailla. Ei ole vain moisia oikein peleissä näkynyt.
Asetelmaa voi tarkastella myös toisin päin. Milsimissä on osallistujamäärien pienuuden sekä puuttuvan ulkoisen huolto- ja tukikoneiston vuoksi pakko simuloida pieniä, omillaan toimivia joukkoja, eli useimmiten juurikin sissi-, tiedustelu- ja erikoisjoukko-osastoja. Nämä joukot kantavat mukanaan kaiken tarvitsemansa, mutta toisaalta toimivat käytännössä aina erillään yleisjoukkojen taistelusta ja tavallisesti välttelevät aktiivisesti viholliskontakteja hyvinkin suuren osan ajasta. Tällaisille sotureille ei ole myöskään erityisen tavallista joutua esimerkiksi epäsuoran tulen alle, jolloin suojaliivit ja kypärät sekä muut suoraan rintamataisteluun tehdyt kamppeet käyvät täysin tarpeettomiksi ja ne sopii jättää liikapainona pois. Poikkeuksen toki tekevät asutuskeskuksissa toimivat, suoraa iskutoimintaa harjoittavat erikoisjoukot, mutta sellaisten simuloiminen milsimin keinoin se vasta vaikeaa onkin.
Edellä kuvatut periaatteet ovat karkeasti ottaen melko yleismaailmallisia, joten mielestäni niitä ei voi sivuuttaa pelkästään Suomen Puolustusvoimain kumisaapasmentaliteetilla.
Lyehyesti sanottuna on siis vaikeaa luoda milsim-tapahtumaan tilannetta, jossa suojavermeet olisivat oikeasti ymmärrettävä ratkaisu ja sopisivat osapuolen toiminnankuvaan. Pelkästään päälleliimattuna elementtinä tiukat varusterajat ovat taas täysin vähäjärkisiä: mikäli osapuoleni koko on yhteensä 15 taistelijaa ja tämä vahvennettu ryhmä toimii salaisesta piilotukikohdasta tehtävänään suorittaa sissi- ja tiedustelutoimintaa, ei ainakaan minulla riitä mielikuvitus raahata kymmenen kilon suojavarustusta sillä perusteella, että joku eri roolissa toimiva oikea sotilas käyttäisi samaa romua jossain erilaisessa tilanteessa.
No onnistuuko sitten jääkäritoiminnan simuloiminen milsimissä edes joten kuten? Äkkiseltään luulisi toki, ettei tukikohdassa tarvitsisi turhaan mölliä, vaan pelin voisi kirjoittaa niin, että aika käytetään enimmäkseen itse "pääasiaan" eli hyökkäyksiin, alueen valtaamiseen ja puolustamiseen. AIvan kuin tosielämän kivääritoiminnasta karsisi joitakin tarpeettomampia elementtejä. Valitettavasti tämäkään ei onnistu, ainakaan kokemusten perusteella. 20 vs 10 tyylinen jalkaväkitaistelu vuorokauden tai parhaimmillaan kahden mittaisena pelinä on ihan oikeasti varsin surkeaa touhua ja enemmänkin masentaa kuin innostaa. Tällöin homma lipsuu airsoftiin tyyliseen väsyneeseen jyystämiseen, jossa nähdäkseni milsimin kannalta hyvin oleellisest asiat, kuten taktiikka, joukkojen fiksu käyttö ja jakaminen, johtaminen, oman toiminnan tiedustelu ja suojaaminen, sekä jatkuvassa taistelutilanteessa mukana eläminen jäävät lapsipuolen asemaan. Mikäli tapahtumaan saataisiin edes 100 henkilö, mikä sekään ei ole kovin paljoa, tilanne olisi jo hyvin toinen. Tällöin voitaisiin jo fiksusti mallintaa parin jääkärijoukkueen kokoisen osaston etenevää hyökkäystaistelua ja riittävän isolla alueella saataisin varmasti oikein laadukasta taistelua pitkän aikaa. Valitettavasti viime vuosina 30 on ollut pelin koolle jo hyvin optimistinen tavoite. Kokeiltu on, liian monesti.
Ei pidä heti olettaa, että jalkaväkitoimintaa ja ylipäätään kaikkea muuta kuin nokinaamaisia sissejä jotenkin olisi tarkoitus halveerata milsim-ympyröissä. Jopa Kuopion alueen milsim-aktiivien - joita on moneenkin kertaan syytetty pelkästään sissijupinoihin ja tehopelaamiseen keskittymisestä - kesken on jo pidemmän aikaa haviteltu kunnollista "jääkäri-milsimiä", jossa olisi mahdollista saada aikaan laadukasta ja ison skaalan rintamataistelua täysi-ikäisessä sekä osaavassa seurassa. Itse asiassa puhtaasti tätä hommaa varten on jo järjestetty yksin kokeiluluontoinen tapahtuma ja toinen on suunniteltu kassakaappiin valmiiksi. Touhu on vain kerta toisensa jälkeen kaatunut paitsi osallistujien puutteeseen, myös siihen, ettei keskimääräinen milsim-pelaaja saati sitte airsoftaaja useinkaan suostu millään asettumaan tavallisen kiväärimiehen rooliin ja suorittamaan ihan yksinkertaisia hyökkäys-, puolustus- ja vartiointitehtäviä.
Asennoitumisongelma ei valitettavasti ole mikään alaikäisten erityispiirre. Olen lukemattomia kertoja todistanut tilanteita, joissa jo pitkälti päälle täysi-ikäinen ihminen itkee ja kitisee, kun ei päässytkään ninjatehtäviin, suorittamaan erikoiskoukkauksia tai tekemään sitä mitä huvittaa. Niin ikään on monta kertaa saanut lukea tapahtumien jälkeen palautteita, joissa peli "tylsä" tai siinä "ei ollut oikein mitään erikoista" kun olisikin pitänyt toimia ihan tavallisena kivääriryhmänä. Ja kyllä, täysi-ikäisiä ihmisiä on lähtenyt lipettiin jopa kesken tapahtuman kun toiminta ei olekaan ollut pelkkää varusteet päällä pousailua, paikallisten teinien yli surffailua tai oman porukan yksityisia omakiva-tehtäviä.
Erityissäännöt
Itse en mielelläni ottaisi mukaan mitään erityissääntöjä suojavarusteiden suhteen, vaikka liivejä sekä kypäriä peleissä olisi ihan sääntöjen pakottamankin. Esimerkiksi liivin suojaaminen yhdeltä osumalta tai vastaavat säädökset johtavat helposti epäselvyyksiin, väärinymmärryksiin, sääntöjen tahattomaan ja tahalliseen väärinkäyttöön sekä pikemminkin vähentyneeseen kuin kasvaneeseen realismiin.
Yksinkertaisinta olisi pakottaa päälle esimerkiksi tietyn tasoiset liivit ja aito komposiittikypärä, mutta jättää itse peli- ja osumasäännöt rauhaan. Näin homma olisi kaikille sama, helppo ja toimiva.
Yhtenäinen varustus, ulkoinen realismi
Mielestäni pelkästään ulkonäön vuoksi säädetyt varusterajat ovat milsimissä tarpeettomia, eikä sellaisia pitäisi olla. Nämä hankaloittavat turhaan peliin osallistumista, eivätkä nähdäkseni tuo touhuun mitään lisäarvoa. Itse harrastan milsimiä toiminnan sisällön ja sen mielekkyyden vuoksi. Käyn peleissä, koska minusta niissä annettavien tehtävien suorittaminen on jännittävää, haasteellista ja mielekästä. Lisäksi johtamisella, ryhmätyöllä ja koko osapuolen toiminnalla on suuri merkitys. Kannuste harrastaa löytyy siis nimenomaan tekemisestä, ei ulkoisista puitteista tai oikeiden sotilaiden ulkoisesta jäljittelystä. Itseäni ei kiinnosta itsetarkoituksellisesti imitoida oikeita sotilaita.
Täten en ole pitänyt koskaan erityisen tärkeänä sitä, että osapuolella on yhtenäinen varustus tai että oman tiimini jäsenet käyttävät tarkasti samoja värmeitä. Se ei yksinkertaisesti muuta itse toiminnan sisältöä millään tavalla, eikä tuo suoritettaville tehtäville lisäarvoa. Mikäli prioriteettina on oikea varustus ja ulkoinen sotilaiden imitointi, kyseessä on käsittääkseni re-enactment, LARP, geardotapahtuma tai mikä tahansa nyt korrekti termi olisikaan. En ole milsim-termiä toki rekisteröinyt, mutta olisi helpompaa jos näistä tyylisuunnista voitaisiin puhua eri nimillä sekaannusten välttämiseksi. Minulle on sinänsä aivan sama, mitä kutsutaan milsimiksi, kunhan asiasta on joku konsensus olemassa.
En tahdo puhua kenenkään toisen suulla, mutta olen vuosien saatossa saanut sen käsityksen, että Suomessa milsim-harrastajat, eli tällä sivustolla ja sen edeltäjillä aktiivisesti pyörineet henkilöt, sekä tämän yhteisön järjestämät tapahtumat ovat keskittyneet voittopuolisesti nimenomaan tilanteenmukaiseen toimintaan, tehtävätaktiikkaan ja varustautumiseen käsillä olevan tehtävän ehdoilla. Tehtävä voi olla aivan hyvin kohteentiedustelu, rakennuksen valtaaminen tai tukikohdan vartioiminen. Tässäkään ei kannata heittäytyä ahdasmieliseksi ja mieltää edellä kuvailtua, tehtävän vaatimaa toimintaa pelkästään kuusen juurella kököttelyksi sekalaisessa HSLD-varustuksessa. Olen itsekin kantanut milsim-tyyppisissä peleissä konekivääriä ja raskaampia varusteliivejä silloin kun tilanne on tätä edellyttänyt ja mainitut romppeet ovat tehtävään hyvin sopineet. Keskeistä on kurinalainen ja tavoitteeseen tähtäävä toiminta, oli se sitten ovien potkimista tai tien tähystämistä.
Siviilivarusteet, lenkkarimentaliteetti
Geardoluolassa esitetyt kommentit siviilivarusteista, tehopelaamisesta ja Haltin rinkoista olivat kyllä hyvin odotettuja, mutta en silti ymmärrä niitä. Mistä ihmeestä te ihmiset nyt olette repineet sen käsityksen, että suomalainen milsim on lenkkareissa juoksentelua ja epämääräisessä markettivarustuksessa pööpöilyä? Ihan kuin joku olisi vallan asiakseen teroittanut, että milsim-piireissä vieroksutaan kaikenlaista aitoa sotilamateriaa, naureskellaan kalliille varustukselle ja hankitaan kamppeet mieluummin Prisman laarista kuin sotilaskaupoista.
Sen ajan kun olen jonkinlaisia milsim-pelejä kiertänyt, on kaikilla osallistujilla ollut liki poikkeuksetta päällään sotilasvarusteita niin vaatteiden, kenkien kuin kantolaitteiden osalta. Tähän on syynä hyvin yksinkertaisesti se, että sotilastavara on kestävää ja vähemmän yllättäen tehty sotimiseen, jota milsim-toimintakin paljon muistuttaa. En oikein ymmärrä, millä logiikalla milsim-hommiin kannattaisi ottaa lenkkarit, tuulihousut tai se Haltin takki, kun varsikengät (tai kumpparit) ja maastopuku ovat tarkoitukseen paljon paremmin toimivia ja vieläpä maastokuvoisia. Siviilivarusteitakin toki on. Päälle vedettävistä kamppeista siviilikamaa on itselläni ja luultavasti suurella osalla muillakin milsim-harrastajilla ollut esimerkiksi aluskerrastot, hanskat, vaelluskengät, otsalamput, väliasut sekä puukot, kirveet ja letermänit. Toisaalta käytin yhtä lailla samoja artikkeleita myös ollessani oikea sotilas, ja käsitykseni mukaan näin tekee moni muukin, ihan ulkomaillakin. Suuremmista varusteista siviilikamaa ovat usein makuupussit- ja alustat, sillä näiden kohdalla sotilastavara on useimmiten paljon huonompaa ja vaikeammin saatavilla. Lisäksi joitakin siviilirinkkoja on vuosien saatossa näkynyt. Kokonaisuudessaan tavara on siis hyvinkin sotilaallisesta ja siviilimausteineenkin erittäin realistista.
Erityisen kummalliseksi tällaiset "syytökset" sivuston julkaisemisen yhteydessä tekee se, että ainoa varustukseen viittaava lause koko sivustolla on seuraava: "Lajissa käytettävät varusteet, kuten maastopuvut, kengät , rinkat ja reput sekä kantolaitteet ovat tavallisesti aitoja sotilasvarusteita, mutta esimerkiksi makuupussien ja retkikeittimien kohdalla käytetään yleisesti myös normaaleja vaellustarvikketa." Se, ettei tarkalleen aidon varustuksen käyttämistä erikseen korosteta, ei tarkoita, että homma tulisi vettä suoraan toiselle äärirajalle.
Painavien varusteiden tuoma lisähaaste ja hajoamisen hakeminen
Itse en oikein ymmärrä tätä kurjuuden maksimoimiseen tähtäävää näkökulmaa. Itse en ole koskaan milsim-hommissa, siviilipuolella vaeltaessa tai esimerkiksi varusmiehenä ollessani nimenomaan pyrkinyt siihen, että hajottaisi ja homma olisi kurjaa, saati sitten tästä nauttinut. Kuten ylempänä esitin, harrastuksen mielekkyys muodostuu itselleni nimenomaan toiminnasta ja sen sisällöstä, ei itsetarkoituksellisesta kurjuuden hakemisesta. Tehtävien täyttäminen toki edellyttää joskus paskojakin reissuja ja monia epätoivon hetkiä on mukava muistella jälkikäteen, mutta niihin pyrkiminen sinällään on jotakin, mitä en itse ymmärrä. Mikäli oikein tahtoisin oloni pahaksi, lähtisin milsim-tapahtumaan erään DAS-miehen sanoin "verkkareissa, ilman ruokaa, perunasäkki täynnä tiiliä ja juomisena pelkkää ykköskaljaa."
Lisäksi tässä yhteydessä on pakko sanoa, että kun nykyisellään jo kahden yön tapahtuma tuottaa isolle osalle osallistujista syviä ongelmia ihan perustavanlaatuisen selviytymisen ja toimintakyvyn säilyttämisen kanssa, en kovin innokkaasti lähtisi hankkimaan vielä lisäkuormaa. En, aivan oikeasti, tarkoita mitään ryhmittymää saati sitten ketään ihmistä henkilökohtaisesti, itsestäni vain on melko ikävää kun aikuiset miehet ovat monta kertaa olleet täysin lopussa ja kykenemättömiä toimimaan jo yhden vuorokauden jälkeen.
-Jukka Aalto
PS. Tämä viesti on alunperin lähetetty milsim-foorumille, mutta kopioitu myös Geardoluolan laudalle.
Re: MilSim Finlandin uudet sivut!
Lähetetty: Ke Tammi 04, 2012 10:57 am
Kirjoittaja Jarppi
Mahtaisikohan olla ihan huono idea jos MilSim-järjestäjät ympäri maan löisivät vähän hynttyitä yhteen, ja lampsisivat johonkin MPKn toimistoon keskustelemaan vähän kurssien järjestämisestä? Viime vuonnahan pidettiin vasta Dragsvikissä (?) airsoft-aseilla järjestetty reservin harjoitus. Eiköhän noista piireistä löytyisi edes pikkusen lisää pelaajakantaa, ja erityisesti sitä tukiorganisaatiota, mahdollisesti sen kuljetus- ja viestikaluston ja muun vastaavan merkeissä?
Hommahan tässä lipsahtaisi väkisinkin sinne maanpuolustuskoulutuksen ja reserviläistouhujen puolelle, eikä niinkään puhtaan pelaamisen. Vaan olisiko se liian kova hinta silti?
Re: MilSim Finlandin uudet sivut!
Lähetetty: Ke Tammi 04, 2012 1:21 pm
Kirjoittaja Jöntti
OlliV:n ehdotus jonkilaisesta MilSim ja Geardo ihmisiä yhdistävästä pelistä olisi mielenkiintoista kokeilla.
MPK ehdotukseen on itse paha kommentoida, koska oma kokemus MPK kurssien muodoista on niin pieni. Viimeisimpään "sissitoiminnan taistelutekniikkakurssi" Upinniemessä tuli kyllä osallistuttua ja toiminta oli juuri sitä itse toiminnan harjoittelua "A kulkee tiellä ja B väijyttää" ja sama toistetaan eri paikoissa/rooleissa monta kertaa, taukojen kera. MilSim tapahtumamista taas 99% on yhtäjaksoisia, taitojen soveltamista käytännössä ja ilman erillistä koulutusta tapahtuvaa toimintaa. Upinniemen oli kyllä myös tälläinenkin osio, kurssin toisena päivänä, mutta oli liian lyhyt. Tosin tämäkin johtui siitä, että vain 2 pelaajaa osallistui erityisesti "Jääkäritoiminnan taistelutekniikkakussille", jolloin sissiosasto joutui jakautumaan kahteen ja vaihtamaan rooleja.
Tietty kaikki on tietenkin kiinni siitä, minkälaisia tapahtumia MPK ja airsoftjärjestävät saavat järjestettyä tulevaisuudessa, mutta viimekertaisen kurssin muoto tuskin saa kaikkia MilSim pelaajia innostumaan.
Re: MilSim Finlandin uudet sivut!
Lähetetty: Ke Tammi 04, 2012 1:30 pm
Kirjoittaja Sfll
Jarppi kirjoitti:Mahtaisikohan olla ihan huono idea jos MilSim-järjestäjät ympäri maan löisivät vähän hynttyitä yhteen, ja lampsisivat johonkin MPKn toimistoon keskustelemaan vähän kurssien järjestämisestä? Viime vuonnahan pidettiin vasta Dragsvikissä (?) airsoft-aseilla järjestetty reservin harjoitus. Eiköhän noista piireistä löytyisi edes pikkusen lisää pelaajakantaa, ja erityisesti sitä tukiorganisaatiota, mahdollisesti sen kuljetus- ja viestikaluston ja muun vastaavan merkeissä?
Hommahan tässä lipsahtaisi väkisinkin sinne maanpuolustuskoulutuksen ja reserviläistouhujen puolelle, eikä niinkään puhtaan pelaamisen. Vaan olisiko se liian kova hinta silti?
No tätähän on jo tehty. ts. ressutouhussa ON käytetty airsotaleluja...
Re: MilSim Finlandin uudet sivut!
Lähetetty: Ke Tammi 04, 2012 1:38 pm
Kirjoittaja Jöntti
Juu tarkennettava on, että oma kurssikuvaukseni on juuri Airsoft aseilla suoritettu MPK kurssi. Yhdessä harjoituksessa käytettiin myös Laser-aseita.
Re: MilSim Finlandin uudet sivut!
Lähetetty: Ke Tammi 04, 2012 3:02 pm
Kirjoittaja Windi
Sen verran Mukelle kommenttia, että oon kaikesta aivan samaa mieltä mitä tuossa hyvin tyhjentävästi kirjoitit.
Tässä ihmiset ottivat kantaa, tai "pärähtivät", tuosta Jöntin ekasta postauksesta. Siitä kun voi helposti lukea että MilSimiin ei kuulu lusut/sirpat/kypärät tms millään tavalla. Tämähän ei ole totta, kyllä ne kuuluu. Mutta kuten totesit, scene on liian pieni noiden käyttöön, sissihomma pyörii pienelläkin porukalla.
Eli lyhyesti: kyllä ne kuuluu, mutta sellaisen pelin järkkääminen on ollut toistaiseksi lähes mahdotonta. Ei kukaan hullu lähde täyden rinkan kanssa montaa kilometria haahuilemaan metsään lusut jne päällä, moinen touhu vaatii erilaisen tapahtuman.
Mutta juuri tuollaisista kommenteista, ettei lusut jne kuulu MilSimiin (tai kun viestin voi lukea tuolla tavalla), aiheuttaa juuri tätä ns. kassialma kuvaa MilSim pelaajista. Itse tiedän, että tämä on väärä kuva, mutta silti.
Re: MilSim Finlandin uudet sivut!
Lähetetty: To Tammi 05, 2012 6:24 am
Kirjoittaja Sgt.Wulf
Pitääkö sitä jääkärijoukkue-sanaa käyttää? Eikö "jalkaväki" tai "kivääri" kelpaa? Ylipäätään kun ei ole kansallisuutta erikseen määritelty, on "jääkäreistä" puhuminen mun mielestä vähän hassua. Varsinkin kun se tässä maassa on synonyymi sille alimmalle nurmiporalle.
Re: MilSim Finlandin uudet sivut!
Lähetetty: Pe Tammi 06, 2012 8:26 am
Kirjoittaja jojis
Kiva kuulla että milsim-foorumi on taas pystyssä, toivottavasti kesälle saadaan jotain tapahtumiakin. Ja tosiaan kesälle eikä taas vain syksyn räntäkeleille.
En tiedä kuinka paljon täältä löytyisi porukkaa joita kiinnostaa kypärät ja lusut päällä oikeasti istuskella vartiossa 12h ja maksaa siitä. Ehkä muutamia mariini ja acu-army kavereita ~ 10? Omat tapahtumat mitä ollaan tällä porukalla järjestetty ovat olleet lähinnä mahdollisimman nopeatempoisia rakennettuihin ympäristöihin sijoittuneita hyökkäysralleja, kaipa nekin jonkin sortin modernia milsimiä hiponeet kun on kranaatteja, kypäriä ja muutamaan otteeseen jotain järkeviä sisäänmenojakin käytetty. Tai sitten olleet lähempänä pleikkaripelejä, näkökantoja on monia.
Osallistuin viime kesän partiokisaan (7/11) minkä osittain odotin olevan vuoden milsim huipentuma. Puolet kisaajista oli luolan miiteistä tuttuja. Kyllä täältä löytyy mielellään kevyissäkin varusteissa hiippailevia harrastajia, ei tarvita kuin _hyvä_ tapahtuma niin me ollaan taas siellä.
Mutta jatkakaa väittelyä kaikessa rauhassa, koskaan tiedä millaista hedelmää se kantaa.