Perustietoja aloitteleville stichbitcheille.
Lähetetty: Ke Tammi 25, 2012 11:56 am
Nyt kun viimeisen vuoden aikana aika monella on herännyt kiinnostus varusteiden ompeluun, ajattelin että voisin perustaa ketjun josta löytyisi kaikki perusasiat yhdestä paikasta.. Säästän sillä myös omaakin aikaani ettei tarvii vastailla yksittäisiin privaviesteihin joissa kysytään aika pitkälti samoja asioita.
Aloitetaan ompelukoneesta.
Pari vaihtoehtoa, hommata joko ns "semi-industrial" kone (wanhan hyvän ajan pöytäkone jossa on metallinen koneisto) tai sitten teollisuusompelukone.
Oma Pfaff 332 koneeni on tuollainen semi-industrial, ikää rouvalta löytyy 50 vuotta.
Pöytäkoneen hyvät ja huonot puolet:
+ Helppo käsitellä,
+ Ei vie paljon tilaa
+ Painaa aika paljon, mutta ei niin paljon etteikö sitä voisi helposti viedä tarvittaessa huoltoon
+ Pöytäkoneissa on käytännössä aina servomoottori, eli konetta pystyy myös "ryömittämään"
+ Suhteellisen halpoja
- Jossain vaiheessa tehot loppuu kesken, esimerkiksi jos pitää ommella useita kerroksia corduraa ja webbingiä (silloinkin konetta voi käyttää manuaalisesti, koneen päässä olevan kääntöpyörän avulla)
- Neulojen ja langan paksuus pienempi kuin teollisuuskoneissa (toisaalta, ainakin oman koneen kohdalla ei ole tullut raja vastaan, vaan sillä pystyy käyttämään juuri niin paksuja neuloja ja lankaa kuin on tarpeen)
- Yleensä pelkästään alasyöttöisiä (eli paininjalan alla oleva hammastettu levy liikkuu ommellessa, syöttäen kangastaeteenpäin. Raskailla/paksuilla materiaaleilla voi tulla haasteita
Teollisuuskoneen hyvät ja huonot puolet
+ Tehoa löytyy vaikka pienelle kylälle
+ Yleensä useampia syöttömekanismeja (neulasyöttö sekä mahdollisesti yläsyöttö.. Tosin joissain hommissa toi yläsyöttö on rasite)
- Aivan tuhottoman painavia (eräs mitä testasin, painoi jotain 120 kiloa.. sitä ei ihan niin vain kuljetetakkaan huoltoon)
- Isokokoisia, vaatii pakettiauton kuljettamiseen. (ne ei yleensä ole pelkästään ompelukoneita, vaan pöytä kuuluu kokonaisuuteen)
- Yleensä niissä on kytkinmoottori. Eli kun laittaa virran päälle, moottori lähtee pyöriin täysillä kierroksilla. Konetta voi "ryömittää" luistattamalla kytkintä samaan tapaan kuin vaikkapa autossa, mutta se on todella tarkkaa puuhaa. Himpun verran liikaa painoa pedaaliin, ja kone ampaisee täysille kierroksille. Ne joissa on servomoottori (samantyyppinen kuin mikä pöytäkoneissa on) on aika harvinaisia (ainakin jos käytettyä konetta ostaa), ja jos sellainen löytyykin, niin se servomoottori näkyy myös hinnassa, nostaen sitä muutamalla huntilla. On toki mahdollista vaihtaa se moottori jälkiasenteisesti, mutta sen toimenpiteen osaavia ei ihan joka kulman takaa löydy.
- Hiton kalliita.. Hinnat alkaa muutamista sadoista (tosi vanhat käytetyt). Uutena ne maksaa jokusen tonnin.
- Yleensä rakennettu käyttämään voimavirtaa (sellanen paksu punapäinen pistoke). Ne jotka käyttää valovirtaa (siis sitä mitä kodin seinästä saa) on erikseen muokattu sitä varten. Eli voimavirtakoneenkin saa modattua normi pistokkeille, en vain tiedä paljon se maksaa.. Ja ihan maallikko sitä ei varmastikkaan saa itse tehdä, vaan pitää tilata sähkäri.
Jos mulla olisi tilaa (eli siis ihan oikea työhuone), käyttäisin sekä teollisuuskonetta että päytäkonetta.. Koska ne kaksi täydentäisivät toisiaan. Mutta tällä hetkellä kun työpisteeni on makkarissa, siihen ei ole mahdollisuutta.. Ainakaan meidän perheen tilankäyttöpääliköltä olisi turha odottaa moiseen lupaa.
Muistakaa että jos kone on "teollisuusompelukone", se ei välttämättä takaa sitä että se soveltuu juuri gearin valmistamiseen. Kannattaa siis kysyä myyjältä että minkälaisiin hommiin hän on sitä käyttänyt.
Neulat
Farkkuneulat on ainoita oikeita tähän hommaan. Neulan koko riippuu ihan koneen asettamista rajoituksista, itselleni menee koot 90-110 ihan mukavasti (näistä kokoa 90 käytän ylivoimaisesti eniten)
Ja sitten mennään materiaaleihin;
Lanka.
Jos puhutaan milspec-kamasta, "de facto" lanka on #69 bondattu nylon lanka (bonded nylon thread, på engleska) Jotkut tykkää käyttää #92 lankaa, mutta nekin myöntää että se on vähän yliampuvaa, ja että kertaakaan varusteet ei ole hajonnut jos ovatkin käyttäneet #69 lankaa. Toi numero siiis ilmoittaa langan paksuuden; Isompi on paksumpi.
Eli #69 langalla pärjää. #92 lankaa voi käyttää jos huvittaa, mutta ei siitä mainittavaa lisähyötyä juurikaan ole.
Paksu lanka onkin yksi asia mikä pitää huomioida ostettaessa ompelukonetta.. Kaikkiin koneisiin ei #69 lanka käy, se on liian paksua. Eli ostaessa konetta kannattaa tiedustella langan maksimipaksuutta.
Cordura
Eniten gearin valmistuksessa käytetyt vahvuudet (tai tiheyttähän toi denierilukema itseasiassa kai ilmoittaa) on 1000 denieriä ja 500 denieriä. Tonninen on tietty vähän jäykempää ja paksumpaa. Valtaosa markkinoilla olevista varusteista on tonnisesta, tosin nykyään moni valmistaja on alkanut siirtymään 500 denierin suuntaan, tai ainakin tarjoaa sellaisen vaihtoehdon.
Jos 500 denierin ja 1000 denierin kestävyyttä vertaa, niin 500d on puolet tonnisen painosta, ja 70% kestävyydestä.
Hardware, elikäs "klipsut" ja sen sellaiset.
Suosittelen käyttämään ITW:n hardwareja. Ne on Milspecciä ja koska valtaosa kaupallisista gearin valmistajista käyttää juurikin ITW:tä, on yhteensopivuus taattu.
Myös Gerard Swartz valmistaa laadukasta hardwarea, mutta en tiedä onke se milspecciä/berry compliant-kamaa.
Mutta noi on siis kaksi valmistajaa joiden tuotteita kannattaa käyttää, muita ei kannata edes harkita.
Webbingi:
Yleisimmät käytetyt standardit:
Mil-T-5038 Grosgrain Nylon Webbing (tunnetaan myös nimillä grossgrain ribbon ja binding tape) Tätä käytetään yksinomaan kanttinauhana.. Jotain esim reppujen sisällä olevia lenkkejä siitä voi toki tehdä, mutta ei mitään minkä pitäisi kestää paljon painoa
MIL-W-17337
Yleisin käytetty webbing. Käytetään esimerkiksi Pals-kujissa. Todella monikäyttöinen "yleiwebbingi"
Mil-W-43668
Jäykempää ja paksumpaa kuin yllämainittu. Hyvä Pals kujiin ainakin jos nauha ei mene saumaan asti, tai jos sauman paksuus ei ole ongelma. Tämän kanssa on vaikeampi työskennellä kuin 17337:n kanssa, juurikin ton paksuuden/jäykkyyden takia.
A-A 55301 uudempi versio 43668:sta. Hieman ohuempi ja ei niin jäykkä kuin 43668, mutta kuitenkin järeämpää kuin 17337. Esimerkiksi printattu multicam webbing on juurikin tätä tyyppiä
Vetoketjut
Coil zipper on se mitä yleisimmin käytetään.. En tiedä mikä ton suomenkielinen nimi on, mutta ei tarviikkaan kun en sitä suomesta osta. koko 8 on hyvä all around koko.. koko 5 on hyvä esimerkiksi reppujen sisäpuolella oliviin taskuihin. Koko 10 onkin sitten jo aika järeä, en ole nähnyt tarpeelliseksi käyttää.
Ja mistä noita saa?
Ei ainakaan suomesta. Eikä oikeestaan Euroopastakaan, vaan rapakon takaa pitää tilata.
rockywoods.com on todella monipuolinen kauppa josta varsinkin aloittelija (eli sellainen joka ei esimerkiksi osta webbigiä täysissä 100/150 jaardin rullissa) löytää paljon matskua. Siinä mielessä hyvä kauppa että niiltä löytyy oikeistaan kaikki tarvittava eli ei tarvitse monista eri paikoista alkaa materiaaleja metsästämään
jontay.com on yksi esimerkki tukkukaupasta joka myy esimerkiksi noita webbingejä rullittain (100 tai 150 jaardia/rulla) Velcroa saa myös muistaakseni 36 jaardin rullissa.
supplycaptain.com: ITW:n hardwaret. Kohtuulliset postikulut ja kertakaikkiaan erinomainen asiakaspalvelu. SIeltä löytyy paljon muutakin kivaa sälää.
Ebay-kauppa textile_specialist: Kohtuuhintaista yksiväristä corduraa, kuten CB:tä, OD:ta, RG:tä.. Lankoja myös. Eivät mainosta toimittavansa OCONUS, mutta kyllä ne toimittaa kun vaan kysyy.
Ostaakko webbingiä rullissa vaiko metritavarana? Pidemmän päälle rullissa ostaminen tulee PALJON halvemmaksi, koska rullissa metrihinta voi tippua melkein puoleen siihen verrattuna että jos ostaisi metritavarana.
Ai niin, voisi olla aiheellista tehdä myös pieni lista muista materiaaleista/työkaluista millä aloittelija pääsee alkuun:
- Saksia (monta). Itselläni on kahdet todella hyvät (ja kalliit) sakset ainoastaan corduran leikkaamiseen.. Toiset tarkempaan työskentelyyn, toisissa on taas 20 cm pitkät
terät jotka on näppärät kun leikkaa isompia palasia pois rullista. SItten on yhdet sakset webbingiä varten, yhdet lankaa varten ja yhdet pahvia varten (niillä saksilla
millä leikkaat kangasta, ei koskaan saa leikata pahvia)
- Ratkoja.. Tai pari. Yksi on hyvä olla varalla jos satut rikkomaan toisen
- Kuumaliimapistooli ja reippaasti liimapuikkoja
- kangasliimaa (gutermanin keltainen putkilo on aivan jäätävän hyvää ainetta)
- paperiklipsejä (jos vaikka reppuja teet, niin sitten niitä tarvii paljon.. mulla niitä on jotain pari sataa)
- Viivottimia, eri mittaisia (myös geokolmio ja suorakulmioita). Itselläni lyhin viivotin on 30cm, ja pisin 100cm
- Joku jolla leikata tarkemmin corduraa.. Jotkut tykkää käyttää sellasia rullaleikkureita, itse käytän teräsviivaimen ja skalpellin yhdistelmää.
- Puolia ompelukoneeseen
- Öljyä ompelukoneeseen
- Tusseja
- jonkinlainen kynä millä voi tehdä väliaikaisia merkintöjä kankaaseen (siis semmonen missä vaikuttavana aineena on liitu).. Porter & Fons "mechanical tailor´s pencil" on aivan lyömätön tähän tarkoitukseen
Eipä nyt äkkiseltään muuta kriittistä tule mieleen.
Jos jollain muulla stichbtichillä tulee lisättävää mihin tahansa yllä olevista, niin pistäkää ihmeessä jatkoa tähän postiin.
Aloitetaan ompelukoneesta.
Pari vaihtoehtoa, hommata joko ns "semi-industrial" kone (wanhan hyvän ajan pöytäkone jossa on metallinen koneisto) tai sitten teollisuusompelukone.
Oma Pfaff 332 koneeni on tuollainen semi-industrial, ikää rouvalta löytyy 50 vuotta.
Pöytäkoneen hyvät ja huonot puolet:
+ Helppo käsitellä,
+ Ei vie paljon tilaa
+ Painaa aika paljon, mutta ei niin paljon etteikö sitä voisi helposti viedä tarvittaessa huoltoon
+ Pöytäkoneissa on käytännössä aina servomoottori, eli konetta pystyy myös "ryömittämään"
+ Suhteellisen halpoja
- Jossain vaiheessa tehot loppuu kesken, esimerkiksi jos pitää ommella useita kerroksia corduraa ja webbingiä (silloinkin konetta voi käyttää manuaalisesti, koneen päässä olevan kääntöpyörän avulla)
- Neulojen ja langan paksuus pienempi kuin teollisuuskoneissa (toisaalta, ainakin oman koneen kohdalla ei ole tullut raja vastaan, vaan sillä pystyy käyttämään juuri niin paksuja neuloja ja lankaa kuin on tarpeen)
- Yleensä pelkästään alasyöttöisiä (eli paininjalan alla oleva hammastettu levy liikkuu ommellessa, syöttäen kangastaeteenpäin. Raskailla/paksuilla materiaaleilla voi tulla haasteita
Teollisuuskoneen hyvät ja huonot puolet
+ Tehoa löytyy vaikka pienelle kylälle
+ Yleensä useampia syöttömekanismeja (neulasyöttö sekä mahdollisesti yläsyöttö.. Tosin joissain hommissa toi yläsyöttö on rasite)
- Aivan tuhottoman painavia (eräs mitä testasin, painoi jotain 120 kiloa.. sitä ei ihan niin vain kuljetetakkaan huoltoon)
- Isokokoisia, vaatii pakettiauton kuljettamiseen. (ne ei yleensä ole pelkästään ompelukoneita, vaan pöytä kuuluu kokonaisuuteen)
- Yleensä niissä on kytkinmoottori. Eli kun laittaa virran päälle, moottori lähtee pyöriin täysillä kierroksilla. Konetta voi "ryömittää" luistattamalla kytkintä samaan tapaan kuin vaikkapa autossa, mutta se on todella tarkkaa puuhaa. Himpun verran liikaa painoa pedaaliin, ja kone ampaisee täysille kierroksille. Ne joissa on servomoottori (samantyyppinen kuin mikä pöytäkoneissa on) on aika harvinaisia (ainakin jos käytettyä konetta ostaa), ja jos sellainen löytyykin, niin se servomoottori näkyy myös hinnassa, nostaen sitä muutamalla huntilla. On toki mahdollista vaihtaa se moottori jälkiasenteisesti, mutta sen toimenpiteen osaavia ei ihan joka kulman takaa löydy.
- Hiton kalliita.. Hinnat alkaa muutamista sadoista (tosi vanhat käytetyt). Uutena ne maksaa jokusen tonnin.
- Yleensä rakennettu käyttämään voimavirtaa (sellanen paksu punapäinen pistoke). Ne jotka käyttää valovirtaa (siis sitä mitä kodin seinästä saa) on erikseen muokattu sitä varten. Eli voimavirtakoneenkin saa modattua normi pistokkeille, en vain tiedä paljon se maksaa.. Ja ihan maallikko sitä ei varmastikkaan saa itse tehdä, vaan pitää tilata sähkäri.
Jos mulla olisi tilaa (eli siis ihan oikea työhuone), käyttäisin sekä teollisuuskonetta että päytäkonetta.. Koska ne kaksi täydentäisivät toisiaan. Mutta tällä hetkellä kun työpisteeni on makkarissa, siihen ei ole mahdollisuutta.. Ainakaan meidän perheen tilankäyttöpääliköltä olisi turha odottaa moiseen lupaa.
Muistakaa että jos kone on "teollisuusompelukone", se ei välttämättä takaa sitä että se soveltuu juuri gearin valmistamiseen. Kannattaa siis kysyä myyjältä että minkälaisiin hommiin hän on sitä käyttänyt.
Neulat
Farkkuneulat on ainoita oikeita tähän hommaan. Neulan koko riippuu ihan koneen asettamista rajoituksista, itselleni menee koot 90-110 ihan mukavasti (näistä kokoa 90 käytän ylivoimaisesti eniten)
Ja sitten mennään materiaaleihin;
Lanka.
Jos puhutaan milspec-kamasta, "de facto" lanka on #69 bondattu nylon lanka (bonded nylon thread, på engleska) Jotkut tykkää käyttää #92 lankaa, mutta nekin myöntää että se on vähän yliampuvaa, ja että kertaakaan varusteet ei ole hajonnut jos ovatkin käyttäneet #69 lankaa. Toi numero siiis ilmoittaa langan paksuuden; Isompi on paksumpi.
Eli #69 langalla pärjää. #92 lankaa voi käyttää jos huvittaa, mutta ei siitä mainittavaa lisähyötyä juurikaan ole.
Paksu lanka onkin yksi asia mikä pitää huomioida ostettaessa ompelukonetta.. Kaikkiin koneisiin ei #69 lanka käy, se on liian paksua. Eli ostaessa konetta kannattaa tiedustella langan maksimipaksuutta.
Cordura
Eniten gearin valmistuksessa käytetyt vahvuudet (tai tiheyttähän toi denierilukema itseasiassa kai ilmoittaa) on 1000 denieriä ja 500 denieriä. Tonninen on tietty vähän jäykempää ja paksumpaa. Valtaosa markkinoilla olevista varusteista on tonnisesta, tosin nykyään moni valmistaja on alkanut siirtymään 500 denierin suuntaan, tai ainakin tarjoaa sellaisen vaihtoehdon.
Jos 500 denierin ja 1000 denierin kestävyyttä vertaa, niin 500d on puolet tonnisen painosta, ja 70% kestävyydestä.
Hardware, elikäs "klipsut" ja sen sellaiset.
Suosittelen käyttämään ITW:n hardwareja. Ne on Milspecciä ja koska valtaosa kaupallisista gearin valmistajista käyttää juurikin ITW:tä, on yhteensopivuus taattu.
Myös Gerard Swartz valmistaa laadukasta hardwarea, mutta en tiedä onke se milspecciä/berry compliant-kamaa.
Mutta noi on siis kaksi valmistajaa joiden tuotteita kannattaa käyttää, muita ei kannata edes harkita.
Webbingi:
Yleisimmät käytetyt standardit:
Mil-T-5038 Grosgrain Nylon Webbing (tunnetaan myös nimillä grossgrain ribbon ja binding tape) Tätä käytetään yksinomaan kanttinauhana.. Jotain esim reppujen sisällä olevia lenkkejä siitä voi toki tehdä, mutta ei mitään minkä pitäisi kestää paljon painoa
MIL-W-17337
Yleisin käytetty webbing. Käytetään esimerkiksi Pals-kujissa. Todella monikäyttöinen "yleiwebbingi"
Mil-W-43668
Jäykempää ja paksumpaa kuin yllämainittu. Hyvä Pals kujiin ainakin jos nauha ei mene saumaan asti, tai jos sauman paksuus ei ole ongelma. Tämän kanssa on vaikeampi työskennellä kuin 17337:n kanssa, juurikin ton paksuuden/jäykkyyden takia.
A-A 55301 uudempi versio 43668:sta. Hieman ohuempi ja ei niin jäykkä kuin 43668, mutta kuitenkin järeämpää kuin 17337. Esimerkiksi printattu multicam webbing on juurikin tätä tyyppiä
Vetoketjut
Coil zipper on se mitä yleisimmin käytetään.. En tiedä mikä ton suomenkielinen nimi on, mutta ei tarviikkaan kun en sitä suomesta osta. koko 8 on hyvä all around koko.. koko 5 on hyvä esimerkiksi reppujen sisäpuolella oliviin taskuihin. Koko 10 onkin sitten jo aika järeä, en ole nähnyt tarpeelliseksi käyttää.
Ja mistä noita saa?
Ei ainakaan suomesta. Eikä oikeestaan Euroopastakaan, vaan rapakon takaa pitää tilata.
rockywoods.com on todella monipuolinen kauppa josta varsinkin aloittelija (eli sellainen joka ei esimerkiksi osta webbigiä täysissä 100/150 jaardin rullissa) löytää paljon matskua. Siinä mielessä hyvä kauppa että niiltä löytyy oikeistaan kaikki tarvittava eli ei tarvitse monista eri paikoista alkaa materiaaleja metsästämään
jontay.com on yksi esimerkki tukkukaupasta joka myy esimerkiksi noita webbingejä rullittain (100 tai 150 jaardia/rulla) Velcroa saa myös muistaakseni 36 jaardin rullissa.
supplycaptain.com: ITW:n hardwaret. Kohtuulliset postikulut ja kertakaikkiaan erinomainen asiakaspalvelu. SIeltä löytyy paljon muutakin kivaa sälää.
Ebay-kauppa textile_specialist: Kohtuuhintaista yksiväristä corduraa, kuten CB:tä, OD:ta, RG:tä.. Lankoja myös. Eivät mainosta toimittavansa OCONUS, mutta kyllä ne toimittaa kun vaan kysyy.
Ostaakko webbingiä rullissa vaiko metritavarana? Pidemmän päälle rullissa ostaminen tulee PALJON halvemmaksi, koska rullissa metrihinta voi tippua melkein puoleen siihen verrattuna että jos ostaisi metritavarana.
Ai niin, voisi olla aiheellista tehdä myös pieni lista muista materiaaleista/työkaluista millä aloittelija pääsee alkuun:
- Saksia (monta). Itselläni on kahdet todella hyvät (ja kalliit) sakset ainoastaan corduran leikkaamiseen.. Toiset tarkempaan työskentelyyn, toisissa on taas 20 cm pitkät
terät jotka on näppärät kun leikkaa isompia palasia pois rullista. SItten on yhdet sakset webbingiä varten, yhdet lankaa varten ja yhdet pahvia varten (niillä saksilla
millä leikkaat kangasta, ei koskaan saa leikata pahvia)
- Ratkoja.. Tai pari. Yksi on hyvä olla varalla jos satut rikkomaan toisen
- Kuumaliimapistooli ja reippaasti liimapuikkoja
- kangasliimaa (gutermanin keltainen putkilo on aivan jäätävän hyvää ainetta)
- paperiklipsejä (jos vaikka reppuja teet, niin sitten niitä tarvii paljon.. mulla niitä on jotain pari sataa)
- Viivottimia, eri mittaisia (myös geokolmio ja suorakulmioita). Itselläni lyhin viivotin on 30cm, ja pisin 100cm
- Joku jolla leikata tarkemmin corduraa.. Jotkut tykkää käyttää sellasia rullaleikkureita, itse käytän teräsviivaimen ja skalpellin yhdistelmää.
- Puolia ompelukoneeseen
- Öljyä ompelukoneeseen
- Tusseja
- jonkinlainen kynä millä voi tehdä väliaikaisia merkintöjä kankaaseen (siis semmonen missä vaikuttavana aineena on liitu).. Porter & Fons "mechanical tailor´s pencil" on aivan lyömätön tähän tarkoitukseen
Eipä nyt äkkiseltään muuta kriittistä tule mieleen.
Jos jollain muulla stichbtichillä tulee lisättävää mihin tahansa yllä olevista, niin pistäkää ihmeessä jatkoa tähän postiin.