Taisteluensiapuvälineet ja niiden kantaminen

Kantolaitteet vöistä ja tetsareista luotisuojiin
pres123
Viestit:1
Liittynyt:Su Huhti 21, 2019 12:11 pm
Has thanked: 10 times
Taisteluensiapuvälineet ja niiden kantaminen

Viesti Kirjoittaja pres123 » Su Tammi 31, 2021 12:12 am

Missä ja miten kannatte (taistelu)ensiapuvälineistöänne? Kontekstina voi olla mikä tahansa: sotahommat, lainvalvontahommat, ampumaratahommat, metsästyshommat, VAPEPA-hommat - ja miksei myös EDC-hommat.

Ampumarata/ressuhomma-chestrigissä minulla on joku geneerinen keskikokoinen lääkintätasku, jossa on sisällä litteä tasku ja muutama isompi kuminauhalenkki. Sisällöltään se on kutakuinkin kotimaista taistelupelastajan ensihoitosarjaa vastaava, sisäänsä laukku vetää:
 • 6" iippositeen
 • chestsealin (HALO, taitettuna)
 • nenänielutuubin
 • neulan jänniteilmarinnan purkuun
 • hemostaattisiteen (Celox Z-fold)
 • tavallista sideharsoa haavojen pakkaamiseen
 • pelastuspeitteen ja kehonlämmittimen (vähän samanlainen kuin kertakäyttöiset kädenlämmittimet, mutta isompi)
 • tussin
 • pari valotikkua
 • kaksi paria kumihanskoja
 • teippiä
 • sakset taustan molle-kujissa kiinni
Näiden lisäksi liivissä on kiristysside (CAT) Tactical Tailorin umpitaskussa, jotta se pysyy suojassa mudalta, hiekalta ym. ja UV-säteilyltä. CAT on huomattavasti helpompi laittaa itselle yhdellä kädellä kuin SOFT-T. Yleistaskussa kannan vähintään särkylääkkeitä, "boo boo kit" (pipipakkaus?) laastareilla yms. on sitten joko repussa tai samaisessa yleistaskussa vähän tilanteesta riippuen. Toinen kiristysside pitäisi laittaa liiviin tai vyölle.

Laukun varusteita voidaan käyttää minuun tai minä voin käyttää niitä muihin.

Normaalistihan ryhmän taistelupelastajalla on oma IFAKinsa ja taistelupelastajan ensihoitosarja erikseen. Olenkin miettinyt näiden eriyttämistä. Siksi suositukset IFAK-taskuista ja ratkaisuista taistelupelastajan välineiden kantamiseen kiinnostavat. PV:n RK-lipastaskuun tuleva insertti on sinänsä ihan ok, mutta sen survominen takaisin taskuunsa ei ole kovin helppoa. Tämä nyt ei ole mikään iso ongelma, mutta vaihtoehdot kiinnostavat. Samoin se PV:n mallinen reisilaukku taistelupelastajan kamppeille ei ole optimaalinen, vaikka siitäkin sai siedettävän kun viritteli sen pysymään ylempänä.

Tactical Tailorin First Responder Bagia on näkynyt joillakin, muistelen että siinä oli haasteena vetoketjujen kestäminen kun ukkoja raahattiin - mutta onko se muuten kelvollinen? Häiritseekö juostessa?

Avatar
Kk-pilot
Veteraani
Viestit:208
Liittynyt:Ti Helmi 05, 2008 2:48 pm
Paikkakunta:Helsinki
Has thanked: 4 times
Been thanked: 3 times

Re: Taisteluensiapuvälineet ja niiden kantaminen

Viesti Kirjoittaja Kk-pilot » Su Tammi 31, 2021 9:40 am

Mulla on pistoolivyössä kopio LBT:n lääkintäsämpylästä takana keskellä. Sisällä Taistelijan ensiapusarja, johon lisätty CAT ja Celox hemostaattiside. Setti on taiteiltu sopivaan minigrip-pussiin siten että kosteus ei mene välineisiin ja paketin saa molemmilla käsillä vyöstä esille riisumatta vyötä. Paketti on kohtuu littana, sen kanssa pystyy ajamaan autoa eikä se ole muissakaan ajoneuvoissa ollut tiellä. Heikkoutena tuossa on, etteivät välttämättä kaikki ympäröivät taistelijat osaa etsiä sitä koska SOP on intin lipastasku liivissä. Setti kulkee kaikkialle, mihin pistoolivyökin.

Plate carrierin rinnassa on yksi SOFTT ja tappelupaidan hihataskussa toinen CAT.

Ajoneuvossa tai tarvittaessa kannossa kulkee Kurmazin kopio TT First Responder- laukusta jossa Taistelupelastajan välinesarja parilla omalla lisäyksellä kuten burnshieldejä, abdominal-side ja elmukelmupätkä, extra kiristyssiteitä yms. Jos jotain pitäisi kehittää, niin hemostaatteja voisi olla edes toinen. Laukku kulkee kannossa pistoolivyön päällä, pitkä selkä mahdollistaa että se mahtuu mukavasti pistoolivyön EA-setin ja PC:n väliin. Ihan täyteen ahdettuna sen kantomukavuus ei ole paras. Pelkällä jaetulla setillä on mukava kantaa ja mun mielestä paljon parempi ratkaisu kuin jaettu reisitasku. Hoitaessa polviasennossa hoidettavan yläkroppa sylissä, laukun saa keikautettua syliin esille. Matalassa suojassa esim. molemmat makuulla saa laukun irroitettua hoidettavan viereen maahan yhdellä fastexilla. Samoin laukun saa tarvittaessa nopeasti siirrettyä taistelijalta toiselle, heitettyä reppuun roikkumaan jne. Jaetun taskun saa toimimaan samoin jos sen patentoi M05 varustevyön selkäpuolelle mutta vähän kökömpi käyttää kuin valmis vyölaukku.

Avatar
laturi
Green
Viestit:43
Liittynyt:Su Tammi 02, 2011 11:27 pm
Paikkakunta:Etelä-Pohjammaa
Has thanked: 14 times
Been thanked: 9 times

Re: Taisteluensiapuvälineet ja niiden kantaminen

Viesti Kirjoittaja laturi » Su Tammi 31, 2021 6:37 pm

Perusmosuri-ressu-setissä M05 tetsarissa kulkee PV-tyylisesti tetsarin selkäpuolella, ylösalasin (itsenäistä käyttöä helpottaen) 1 kpl M05 lipastaskuja, jossa insertti lämpöpeitteelle, iippositeelle ja smart-tag kortille. Tetsarin etupuolella mahdollisimman keskellä killuu CAT taskussaan, niin että saa käytettyä molemmilla käsillä. Jos meininki muuttuu sisseilyyn, siirtyy molemmat taskut samalla idealla chestrigiin.

Vähän HC:mmässä, modernimmassa "rynnäkkösetissä" EA välineitä on enemmän, ja inspiraatio tullut kriha-puolelta. Samaan tapaan CAT kulkee M13 liivin etupuolella, aika ylhäällä keskellä, että häiritsee mahd. vähän lipastaskujen käyttöä, ja ei ole ryömiessä heti eniten paskaisimmassa paikassa. Loput EA-vehkeet kulkee vyöllä kello 5 tuntumassa, pistoolin takana, "erikoisjääkärin lääkintätasku"-tyyppisesti, vetoketjulla aukeavassa korkeassa yleistaskussa, jossa kuminauhalenkkejä sisällä tarvikkeille. Setissä mukana iipposide, lämpöpeite, nenä-nieluputki, ilmarintaneula, hemostaattisidettä, chest shieldejä x2, ja smart tag-kortti.

ps. Ideana näissä kummassakin "loadoutissa", että omia varustuksessa kulkeavia EA-vehkeitä käytetään kuhunkin taistelijaan itseensä.

Muuten mulla killuu aina autossa tuo aijemmissakin viesteissä mainittu TT:n first responder baggi. Siellä on sakset laukun kannessa olevassa paikassa. Sisältä löytyy CAT, iipposide, chestshieldejä, lämpöpeite, kylmäpussia, desinfektointiainetta, laastaria, sideharsoa, kyypakkausta, ym. tarpeen mukaan muutakin. Ideana tällä palvella auton ensiapulaukkuna, ampumadan ea-laukkuna ja liikuntaharrastus-ea-laukkuna.

Sotahommissa tuo TT:n laukku on ihan jees, koska se on helppo antaa kelle tahansa mukaan, ja sitä ei tarvi kiinnittää mihinkään molleen/vyölle, ja laukku muutenkin suhteellisen kompakti vehje. Taisteluvarustuksen kanssa kys. laukku kulkee aika kivasti vyölaukkuna, vaikkapa laukku taakseppäin käännettynä, mahdollisen pistoolivyön yläpuolella. Raahauskestävyydestä en tiedä, mutta yleensä tämmönen on vaan vaikkapa taistelupelastajalla mukana, jolloin suurella todennäköisyydellä laukun kantaja on osumaa ottaneen raahaaja, eikä raahattava. Helpon puettavuuden ansiosta laukku on muutenkin helppo antaa toiselle jannulle, jos tilanne sitä vaatii.

Pitää vielä mainita, että tietyissä hommissa on tullut taisteluvarustuksen lisäksi kannettua vielä kiristyssidettä esim. vasemmassa reisitaskussa, jolloin se on aina mukana ja sovittaessa kaikilla samassa paikassa, ja palvelee esim. silloin kantajaansa, kun taisteluvarustusta ei ole päällä ja osumaa tulee.

Avatar
Ruotsi
FNG
Viestit:27
Liittynyt:Su Elo 14, 2011 5:24 pm
Has thanked: 15 times
Been thanked: 2 times

Re: Taisteluensiapuvälineet ja niiden kantaminen

Viesti Kirjoittaja Ruotsi » Ma Helmi 08, 2021 5:29 pm


No itellä timpparigin toisessa GP taskussa kulkee tämmönen setti.
M/ köyhän kaikki tarvittava:
-iipposide
-HALO
-Celox
-TPAK neula
-nenänielutuubi
-avaruuslakana
-kolmioliina (ei kuvassa)
Sit CATteja ympäriinsä muuta varustusta, en ole nähnyt hyväksi paikaksi laittaa niitä mihinkään EA-taskuun ym. koska kun sellaista tarvitaan niin on kiire ja vaatteissa/sotisovassa ovat valmiimpia käytettäviksi.

Kaikki valaistus ja merkintä tarpeet olen pudottanut käytännössä kokonaan pois näistä lääkintävälineiden kuljetuspaikoista kun ne jokaiselta nohevalta auttajalta löytyvät kuitenkin itseltään tai omasta takaa muualta.


Vielä tuosta TTn laukusta niin valitettavan monta olen nähnyt poistuneen vahvuudesta juurikin tuon kurjan vetoketjun sijoittelun vuoksi..

jma78
Tier 1
Viestit:451
Liittynyt:Ke Helmi 03, 2010 2:30 pm
Paikkakunta:Suomen white trash-pääkaupunki, Tampere
Has thanked: 6 times
Been thanked: 17 times

Re: Taisteluensiapuvälineet ja niiden kantaminen

Viesti Kirjoittaja jma78 » Ma Helmi 08, 2021 6:12 pm

Tactical Tailorin First Responder Bagia on näkynyt joillakin, muistelen että siinä oli haasteena vetoketjujen kestäminen kun ukkoja raahattiin
Toi on syy siihen miksi sillon kun reppuja teen, pistän vetoketjuihin stormflapin; en niinkään sen takia että oisin vedestä huolissani vaan sen takia että ne myös suojaa ketjuja mekaaniselta vauriolta. Toikin ois ollu suunniteltavissa vähän järkevämmin. Itellä kulkee moinen autossa ea-laukkuna joten vähämpä se on käyttöä nähnyt

AJJV
Green
Viestit:65
Liittynyt:Su Tammi 10, 2016 11:26 am
Paikkakunta:Pohjois-pohjanmaa
Has thanked: 5 times
Been thanked: 2 times

Re: Taisteluensiapuvälineet ja niiden kantaminen

Viesti Kirjoittaja AJJV » La Helmi 13, 2021 9:53 pm

Töissä ja harrastuksissa reisitaskussa tai inserttinä liivien munataskussa kulkee Lekan EA Insertti jossa iipposide, hemostaasi, TPAK neula, pelastuspeite, ja nenänielutuubi. Virkakamoissa kiristysside on reisikotelon etuosassa taskussaan. Loput kamat hallinnon mukaiset autossa.
Partiorepussa sitten booboopack jossa Buranaa ja panadolia ym. että selviää seuraavaan päivään.

Vesipullo on hyvä olla mukana silmähuuhteeksi jos saa OC:n jämiä tai muuta silmille. Nyt talvella se on kyllä ollut puute, koska vedellä on taipumus jäätyä repussa.

Jos sotavaltion puolella tai harrastuksissa olen jollain tavalla vastuussa ensiavusta, mukana kulkee IFAK, jossa erikoislääkärin ea-sarjan mukaiset rojut.

Ukkosleka
FNG
Viestit:27
Liittynyt:Su Heinä 19, 2009 8:50 pm
Paikkakunta:Keski-Suomi
Has thanked: 1 time

Re: Taisteluensiapuvälineet ja niiden kantaminen

Viesti Kirjoittaja Ukkosleka » Pe Helmi 19, 2021 3:04 am

Töissä kulkee:

Reisitaskussa DA ifakin insertti jossa pienet traumasakset, iipposide, QC, 2 chest sealia, tyhjiöpakattu sideharsopallo, neula, npa ja avaruuslakana. CAT vyöllä ja paksujen liivien rinnassa. Paksujen liivien munaläpässä suunnilleen saman sisältöinen setti irroitettavassa taskussa (en muista kuollaksenikaan merkkiä ja mallia).

Autossa kulkee Snigelin funnypack -vyölaukku jossa on suurempaan hässäkkään samoja kamoja kun yllä, mutta enemmän + potilaskortteja ja evakuointilakana. Erillään sitten vielä pari aktiivilämpöpeitettä keikkalaukussa.

Avatar
Gunner
REMF
Viestit:16
Liittynyt:Pe Tammi 29, 2021 6:41 pm
Has thanked: 2 times
Been thanked: 6 times

Re: Taisteluensiapuvälineet ja niiden kantaminen

Viesti Kirjoittaja Gunner » Pe Helmi 19, 2021 9:05 am

Tuttu kirurgi antoi jokunen vuosi sitten pro-vinkin ettei vyöhön taakse keskelle kannattaisi laittaa mitään mikä on selkärankaa vasten: hänen mukaansa yllättävänkin triviaali selkä edellä kaatuminen saattaa aiheuttaa selkäydinvamman ja toisinaan jopa korjaamattomissa olevan alaraajahalvaantumisen.

Ihan vaan itse kullekin ajatuksen aihetta, itse pidän alueen tyhjänä, muutenkin helpottaa ajoneuvotoimintaa.

Homer
Viestit:9
Liittynyt:Su Helmi 27, 2011 10:11 am
Paikkakunta:Uusimaa

Re: Taisteluensiapuvälineet ja niiden kantaminen

Viesti Kirjoittaja Homer » Pe Helmi 19, 2021 12:23 pm

Gunner kirjoitti:Tuttu kirurgi antoi jokunen vuosi sitten pro-vinkin ettei vyöhön taakse keskelle kannattaisi laittaa mitään mikä on selkärankaa vasten: hänen mukaansa yllättävänkin triviaali selkä edellä kaatuminen saattaa aiheuttaa selkäydinvamman ja toisinaan jopa korjaamattomissa olevan alaraajahalvaantumisen.

Ihan vaan itse kullekin ajatuksen aihetta, itse pidän alueen tyhjänä, muutenkin helpottaa ajoneuvotoimintaa.
Näin se on. Silti usein näkee kamaa sielläkin. Leffoissa ja sarjoissakin, jos joku niitä oikeasti sillä silmällä katsoo, keskellä selkää on usein rautojen kotelo. On vain ottanut silmään siitä asti, kun omaa selkäaluetta on suojellut. Olen silti Suomessakin nähnyt siellä mm. tkp:n poikittain. Sen päälle olisikin lystikäs kaatua.

Lähetetty minun SM-T545 laitteesta TapatalkillaDolnage
Green
Viestit:90
Liittynyt:La Marras 27, 2010 9:47 pm
Paikkakunta:Komentobunkkeri Pohjois-Pohjanmaalla
Has thanked: 4 times
Been thanked: 13 times

Re: Taisteluensiapuvälineet ja niiden kantaminen

Viesti Kirjoittaja Dolnage » Ke Marras 03, 2021 3:42 am

Töissä pidän housuntaskussa aina SWAT-T sidettä. Ei paras vaihtoehto mutta silti tyhjää parempi. Tähän mennessä kun veri on lentänyt töissä niin käsipyyhepaperi, tuffi ja sideharsorullat ovat riittäneet ammattilaisia odotellessa.
Sen lisäksi duunikassissa on täysi ifakki odottamassa:

CAT
8" iippo
6" iippo
4" iippo
2x torakosenteesineula
2x keuhkojen paikkasarja
2x hemostaattiside
2x sideharso
2x paksut nitriilikäsineet

´Tasku on sen verran mallia mätisäkki ettei sitä tule raahattua muuten kuin kassissa.

Tornitouhuissa käytän harjotuksissa sitä mitä jakavat.
"Sieg Heil Suomi on parempi propagandafilmi kuin Riefenstahlin Triumph des Willens."

Vastaa Viestiin

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailija