Ammuntaurheilu SRA ja practical

Lisävarusteet ja projektit
Marine
Team member
Viestit:102
Liittynyt:Ke Maalis 09, 2011 4:51 pm
Paikkakunta:Vihti
Has thanked: 21 times
Ammuntaurheilu SRA ja practical

Viesti Kirjoittaja Marine » La Marras 18, 2017 1:32 pm

Onko täällä lajien harrastajia? Miten SRA ja practical eroaa toisistaan? Miten ja missä voi lajia harrastaa?

gijoe
Viestit:5
Liittynyt:Ti Joulu 22, 2009 12:56 am
Been thanked: 2 times

Re: Ammuntaurheilu SRA ja practical

Viesti Kirjoittaja gijoe » La Marras 18, 2017 4:45 pm

On.
Aloittelijan kannalta eivät juuri yhtään paitsi SRA:ssa tarvitset kolme asetta (kivääri, haulikko, pistooli), practikalissa yhden.
Lajeja voi harrastaa ympäri Suomea, Vihdissäkin. Nopea googlaus auttaa.
Lajeja harrastetaan ampumaradoilla ja yhdistyksien kautta käytännössä, harjoitella toki radalla yksin tai television ääressä sormella.
Kalustoa lajien harjoittamiseen et saa ilman tiettyä aktiivisuutta, joka pistoolin kohdalla on kaksi vuotta ja kymmenen harrastuskertaa (ampuma-asekouluttajan kirjoittama todistus)ja kiväärin osalta käytännössä yksi vuosi ja 10 harrastuskertaa, Tämä on poliisijohdon uusin lakiin perustumaton, hatusta vedetty ja mielivaltainen tulkintaohje harrastuneisuuden osoittamisesta. Tämä pakottaa yhdistyksissä laina-aseilla ampumiseen harrastuksen aloittamiseksi.

Avatar
letti
Green
Viestit:46
Liittynyt:Ti Maalis 31, 2015 4:06 am
Has thanked: 18 times
Been thanked: 3 times

Re: Ammuntaurheilu SRA ja practical

Viesti Kirjoittaja letti » La Marras 18, 2017 8:39 pm

Karkkilan ampujilla on suht aktiivinen IPSC-porukka, https://www.karkkilanampujat.fi/practicaljaosto/ ja SRA:n suhteen paikallinen reserviläis-/reservinupseeriyhdistys osannee auttaa.

Kun edellinen kommentoija sanoo SRA:ssa tarvittavan kolmea asetta ja practicalissa yhtä asetta niin hän tarkoittanee yksittäistä kilpailua :) SRA:ssa on ainakin meillä Etelä-Hämeessä yleensä kivääri/pistooli samassa kisassa, haulikkoa harvemmin. SM-kilpailuissa on aina mukana kaikki kolme asetta ja moni muu piiri myös harrastaa pieniä kisoja missä ammutaan kaikilla kolmella aseella.
Practicalissa taasen en muista olleen useamman aseen kisoja (yleensä viitataan 2gun tai 3gun) sinä aikana kun olen harrastanut (kymmenisen vuotta) vaan on erikseen pistooli-, kivääri- ja haulikkokilpailut. Useampana vuonna on nyt järjestetty "3gun tournament" jossa yhteistuloksiin lasketaan kaikkien kolmen aseen erillisien kilpailujen tulokset.

Turvallisuussäännöt lajeissa ovat käytännössä lähes identtiset, sormi pois koukulta ja ase oikeaan suuntaan yms. Tuloslaskenta on myös toisiaan vastaava, kuinka monta pistettä sekunnissa kilpailija saa (hitfactor) ja sen perusteella sitten jatketaan. Aseiden käsittely myös vastaavaa, vain tuomarin luvalla tai käsittelyalueella/safetyllä. Patruunat samoin, muualla saa lipastella ja käsitellä patruunoita paitsi käsittelyalueella.

SRA:
- komentokieli suomi
- saa käyttää maastovaatteita
- reserviläisurheilua joten kannustetaan myös soveltuvan gearin käyttöön
- TST-CUP, http://tst.ammunta.net/index.php/saeaennoet (ei siis virallinen luokka vaan jotain minkä kilpailunjärjestäjä haluaa erikseen palkita)
- kilpailussa vähintään kaksi eri tyypin asetta

IPSC:
- komentokieli englanti
- ei kannusteta maastovaatteiden käyttöön, poikkeus viranomaisille (kilpailunjohtajan luvalla)
- enemmän pelkkää kilpaurheilua
- kilpailussa vain yhden tyyppinen ase

Olen harrastanut molempia lajeja vuodesta 2008, SRA:ssa ammun TST-varustuksessa (osittain täältä hankitulla!) avoimessa luokassa, practicalissa pistoolilla production, classic ja action air, kiväärillä standard semiauto (ulkomailla open) ja haulikolla standard manual (eli pumppuhaulikko, koska se nyt vaan on miehekkäintä mitä housut jalassa voi tehdä). Osa henkilöistä käyttää TST-varustustaan myös kertausharjoituksissa mutta sitten pitää hankkia majuriturvallinen varustus jne.

Action Air on siis practical-pistooliammuntaa mutta gbb-muovikuulapyssyillä, säännöt ovat muuten samat mutta aseiden takia tulee muutamia erilaisuuksia.

Tuossa vielä pieni propaganda-video tämän vuoden SRA SM-kilpailuista Hätilästä, https://youtu.be/y2ySRaa5Jkk

Ehkä tuossa nyt oli pieni tietopläjäys, mulle voi laittaa YV:tä jos haluaa kysyä lisää tai tarkennuksia. Lisää asiasta löytyy myös Toiminta-Ampujat foorumilta, https://www.toiminta-ampujat.fi/phpBB/ tai irkistä #toiminta-ampujat (IRCNet).

Marine
Team member
Viestit:102
Liittynyt:Ke Maalis 09, 2011 4:51 pm
Paikkakunta:Vihti
Has thanked: 21 times

Re: Ammuntaurheilu SRA ja practical

Viesti Kirjoittaja Marine » Su Marras 19, 2017 1:18 am

Nonniin, kiitoksia vastauksista. Ar-15 pohjaiset aseet on vissiin aika suosittuja? Pitääkö aseessa olla lain mukaan 16 tuumainen piippu(ainakin lähes kaikissa myytävissä aseissa on) vai saako käyttää mahdollisesti lyhyempää, Esim. 14.5? Ipsc ei saa käyttää maastovaatteaita? Mitenkäs sitten luoti/taisteluliivien kanssa?

Avatar
letti
Green
Viestit:46
Liittynyt:Ti Maalis 31, 2015 4:06 am
Has thanked: 18 times
Been thanked: 3 times

Re: Ammuntaurheilu SRA ja practical

Viesti Kirjoittaja letti » Su Marras 19, 2017 1:58 am

AR-15 on suosittu koska sitä on helppo muokata käyttäjän halujen mukaan (laukaisukoneisto, freefloat, perä, pistoolikahva jne). 223 Remingtonilla myös rekyylinhallinnan saa helposti huomattavan paljon paremmaksi kuin 7.62x39:llä. 223 Rem on myös halvempaa... Tähän kun vielä yhdistetään AK-pohjaisten aseiden jatkuva kallistuminen niin aika moni asia puoltaa AR:n hankkimista.

Tämän hetkinen ampuma-aselaki vaatii kivääriltä 40cm pitkän (eli 16") piipun. Tähän lasketaan kiinteästi kiinnitetty liekinsammutin/komppi (käytännössä tapitettu). Tätä lyhyemmällä piipulla varustetut menevät "muuase" kategoriaan johon on hyvin hankala saada lupia, joillain paikkakunnilla jopa mahdotonta.

Kohta 5.3.1: "The use of camouflage or other similar types of military or police garments other than by competitors who are law enforcement or military personnel is discouraged."

Säännöt määrittelevät lisäksi missä lippaita saa kantaa (5.2.3 "Unless otherwise specified in the written stage briefing, the belt carrying the holster and all allied equipment must be worn at waist level") joten luoti-/taisteluliiveistä ei tarvitse haaveilla practicalissa. SRA:ssa saat kasata päällesi niin paljon gearia kuin kuvittelet jaksavasi kantaa :)

Mahis
Veteraani
Viestit:254
Liittynyt:Su Helmi 03, 2008 10:37 pm
Paikkakunta:Uusimaa
Been thanked: 1 time

Re: Ammuntaurheilu SRA ja practical

Viesti Kirjoittaja Mahis » Su Marras 19, 2017 9:46 am

letti kirjoitti:
Su Marras 19, 2017 1:58 am
Tämän hetkinen ampuma-aselaki vaatii kivääriltä 40cm pitkän (eli 16") piipun. Tähän lasketaan kiinteästi kiinnitetty liekinsammutin/komppi (käytännössä tapitettu). Tätä lyhyemmällä piipulla varustetut menevät "muuase" kategoriaan johon on hyvin hankala saada lupia, joillain paikkakunnilla jopa mahdotonta
Lisäksi sanotun lain mukainen kiväärin kokonaispituus on vähintään 840mm, joten jo 16" ja sitä lyhyemmällä piipulla varustetut AR-15 -kiväärit vaativat kiinteän perän tai lukitetun teleperän, jotta kokonaispituuden määritelmä täyttyy. Tai lisäksi jo mainitun suulaitteen kiinteän asennuksen, jos haluaa teleperän lyhyempiä asentoja käyttöön.
-Night time is the right time-

gijoe
Viestit:5
Liittynyt:Ti Joulu 22, 2009 12:56 am
Been thanked: 2 times

Re: Ammuntaurheilu SRA ja practical

Viesti Kirjoittaja gijoe » Su Marras 19, 2017 10:45 am

Vaikka 16" piippuun laittaisi kiinni kiinteän A2-lieskarin ei ase täyttäisi 84 cm:n vaatimusta teleperä lyhyimmässä asennossa vaan piipun pituuden pitäisi olla 16,75" sekä kiinteä A2-liekinsammutin jatkona, jotta teleperä voisi olla lyhimmässä asennossa. Kuitenkin jos ajatellaan vain ampumista niin lyhintä asentoa eivät tarvitse kuin narukäsikääpiöt tai vääränlaisen optiikan hommanneet, erikseen sitten huoneiden vyörytys tuntikaupalla. Tälläistä valmista pakettia on vaikea löytää, rakenteluksi menee. Tärkeintä on hankkia lupa ja ase aihioksi. Aivan hyvin voi aloittaa harrastuksen AK:lla ja hankkia myöhemmin AR-kiväärin kuten suurin osa tekee.

SRA:n ja IPSC:n erot ovat aika minimaalisia sääntöjen puolesta. Se mitä on kaapissa ei tarkoita että se olisi millä kilpaillaan tai harjoitellaan. Kilpailla ei tarvitse harjoitellakseen ja molempien lajien alla voi kilpailla. Aloittelevan harrastajan kannattaisi ensiksi pohtia paljonko rahaa hän voi laittaa kiinni harrastukseen. Aseiden ja varusteiden hinta on vain pieni osa lopulta mitä harrastus maksaa sivukuluineen, aika, yhdistysmaksut, vakuutusmaksut, asekaappi, polttoainekulut (autoton mies on ratsuton mies eikä pääse paikalle) ja patruunat (voisi yleistäen sanoa että 9x19 maksaa 20-25 cnt kappale ja .223 remington 35-40 cnt kappale, laske lippaallisen hinta ja vuosikulutus). Toisaalta voiko vapaan miehen tunnusmerkistölle, aseen omistajuus, laittaa hintaa?

Mikäli kiinnostusta löytyy niin loputon googlaus vaan käyntiin, loppuelämäksi riittää lukemista ja pohdintaa sekä homma välittömästi käyntiin jossain yhdistyksessä nöyrällä mielellä unohtaen ne vitun SOCOMNAVYSEALALPHAGROM-tyypit käyttää tätä ja tätä sekä Isku Mogadishuun kirjassa tehtiin näin ja näin. Asenne, taito ja lopuksi vasta varusteet! Kun on luvat ja aseet hankittu jotain kautta niin kokemusta on kertynyt ja tietää kumpaa lajia tai vaikka IDPA:aa harrastaa. Voi myös nimellisesti harrastaa näitä lajeja kuitenkin keskittyen taktisen ammunnan harjoitteluun. MPK:n kursseilla saa myös koulutusta, jopa laina-aseilla. Myös on kaupallisia toimijoita, jotka tarjoavat taktista ja urheilullista koulutusta.

Ammunnan aloittamisen prosessi on nykyään pitkä lainsäätäjän vuoksi eikä se lopu koskaan, koska nykyiset pistooliluvat ovat määräaikaisia. Aseen menettää jos ei harrasta. Aseiden omistaminen ja ampuma-urheilun tahi taktisen aseenkäytön harjoittelu ei ole vain pelkkä harrastus, se on elämäntyyli.

Avatar
laturi
Green
Viestit:43
Liittynyt:Su Tammi 02, 2011 11:27 pm
Paikkakunta:Etelä-Pohjammaa
Has thanked: 14 times
Been thanked: 9 times

Re: Ammuntaurheilu SRA ja practical

Viesti Kirjoittaja laturi » Su Marras 19, 2017 12:12 pm

Itse käyn tuossa lähipaikkakunnalla harrastamassa SRA:ta reserviläis-seuran järjestämissä ammunnoissa, jotka on n. 1 kk välein. Ammunnoissa on yleensä kaksi tai kolme rastia, yleensä aina kivääri, ja sitten haulikko tai pistooli. Kyseisellä seuralla on myös laina-aseita henkilöille, joilla ei ole vielä laina-asetta.

SRA:n pääsee aloittamaan SRA-kurssilla, minkä läpäistyään saa kortin=luvan ampua SRA:ta. SRA-kursseja löydät MPK:n koulutuskalenterista, ja niitä järjestetään eri paikoissa Suomea, muutamia kertoja vuodessa, yleensä reserviläis-seurojen, tai MPK:n toimesta. Itse kävin kurssin Pansiossa, kun lähempää ei tuolloin sattunut löytymään. Ainakin silloin n. 4 v. sitten, kun olen kurssin käynyt, vaadittiin reserviläisliiton jäsenyys kortin saamiseksi (=pitää olla liittyneenä siis paikalliseen reserviläisyhdistykseen).

Practicaalia en ole kokeillut, mutta voisin kuvitella että Gerdoluolassa asioivalle SRA voisi olla mielekkäämpi harrastus, jossa ammutaan erilaisilla aseilla, tilanteissa, jotka jäljittelee juoneltaan yhdenmiehen sota-tehtäviä. Virallisestihan SRA:ta kai mainostetaan kilpa-urheiluna, mutta laji on kuitenkin kehitetty kehittämään ja ylläpitämään reserviläisten ampumataitoa, ja jälkimmäinen näkyy kuitenkin vahvasti lajissa (ainakin omien kokemusten perusteella). SRA-kurssilla oli eräs Practical-ampuja, jolla oli pinkkiä teippiä pistoolin kahvassa, josta muodostui ennakko käsitys practicalista itselleni, enkä siihen ole vielä toistaiseksi sekaantunut =D.

Itse harrastan SRA:ta ampumataitojen ylläpitämiseksi ja kehittämiseksi, ja samalla toki lisäsuolaa saa kisailemisesta muiden kanssa. Varustuksena olen tähän asti käyttänyt sirpoja, kypärää ja tetsareita, mentaliteetillä "train as you fight". Kilpakumppani saattaa toki vetää verkkapuvullakin, mutta ainakaan tääläpäin ei katsota kieroon, vaikka minkälainen geardo-sekaan tulisi =D.

Mahis
Veteraani
Viestit:254
Liittynyt:Su Helmi 03, 2008 10:37 pm
Paikkakunta:Uusimaa
Been thanked: 1 time

Re: Ammuntaurheilu SRA ja practical

Viesti Kirjoittaja Mahis » Su Marras 19, 2017 3:40 pm

gijoe kirjoitti:
Su Marras 19, 2017 10:45 am
Vaikka 16" piippuun laittaisi kiinni kiinteän A2-lieskarin ei ase täyttäisi 84 cm:n vaatimusta teleperä lyhyimmässä asennossa vaan piipun pituuden pitäisi olla 16,75" sekä kiinteä A2-liekinsammutin jatkona, jotta teleperä voisi olla lyhimmässä asennossa. Kuitenkin jos ajatellaan vain ampumista niin lyhintä asentoa eivät tarvitse kuin narukäsikääpiöt tai vääränlaisen optiikan hommanneet, erikseen sitten huoneiden vyörytys tuntikaupalla. Tälläistä valmista pakettia on vaikea löytää, rakenteluksi menee.
Allekirjoittanut on toteuttanut asian 16,1" piipun kanssa asennuttamalla nokalle BCM MOD1 compensatorin, joka on A2 liekinsammutinta pidempi. Peränä Magpul MOE SL, joka myöskin montaa vanhempaa teleperää hieman pidempi. Pituus täyttyy.

Perän sopiva pituus on pitkälti käyttäjän mieltymyksestä, fyysisistä ominaisuuksista ja käytettävästä varustuksesta kiinni. Itse koin paljon platecarrierin tai raskaan suojaliivin kanssa ampuvana ja jo aiemmin hankittuun ammattitaitoon peilaten tarvitsevani perän lyhyet asennot käyttöön, joten toteutin tarvittavat muutostyöt kivääriini heti.
-Night time is the right time-

Vastaa Viestiin

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 3 vierailijaa