EU:n puolustustarvikesäännökset

Vakavaa keskustelua varusteista, uutuuksista, päivää polttavista asioista...
Laatikainen
Big Daddy
Viestit:54
Liittynyt:Pe Helmi 08, 2008 12:58 am
Viesti:
EU:n puolustustarvikesäännökset

Viesti Kirjoittaja Laatikainen » Pe Syys 06, 2013 9:33 pm

Tällainen tuli vastaan:

http://www.tulli.fi/fi/tiedotteet/lehdi ... index.html

Soitin tänään kahdelle tullin tarkastajalle noista pimeännäkölaitteista. Tuo jutun tutkija sanoi että laitteet vaativat Suomessa luvan maahantuontiin ja maasta vientiin. Lisäksi lupa tarvitaan joillekin tietyille malleille joita hän ei osaa eritellä vaan täytyy ottaa yhteyttä puolustusministeriöön. Lisäsi vielä loppuun että maahantuontilupa tarvitaan vain joissain tapauksissa joista hän ei osaa sanoa. Kysyi vielä loppuun olenko toimittaja ja painotti että he ovat tutkineet tässä tapauksessa vain maastavientikiellon rikkomista.

Toinen tullimies sanoi että valonvahvistimet eivät vaadi lupaa maahantuontiin tai hallussapitoon, ainoastaan maastavientiin. Eli USA:sta saa suomalaisen lainsäädännön puolesta tuoda laitteita maahan, mutta ei viedä niitä pois maasta, koska EU:n puolustustarvikesäädökset estävät sen. Ihanan sekavaa tämä käytäntö kun ammattilaisetkaan ei osaa sanoa mitä saa, mitä pitää tai mitä ei saa tehdä.

EU:n puolustusmateriaalisäännökset koskevat ilmeisesti myös mm. sotilasstandardin mukaisia luotiliivejä, SAPI-levyjä, kypäriä, jne. Eli jos myy Suomesta Saksaan ACH-potan, syyllistyy samalla puolustustarvikkeiden maastavientirikokseen. Ei sen takia että Suomen laki sen kieltäisi, vaan sen takia että Suomi on sitoutunut noudattamaan EU:n säädöksiä vientirajoituksista. Itselle tällainen oli ainakin täysin uusi tieto.

Tuosta löytyy vielä lista EU:n sotatarvikkeista mitkä on no-go for export.

http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/Lex ... 036:FI:PDF
"The food here stinks, but the month will go fast." - Col. Douglas Mortimer

Avatar
ilpo
SEAL databank
Viestit:151
Liittynyt:Ma Touko 04, 2009 3:48 pm
Paikkakunta:Oulu
Been thanked: 7 times
Viesti:

Re: EU:n puolustustarvikesäännökset

Viesti Kirjoittaja ilpo » Ke Syys 11, 2013 9:07 am

Pitäisiköhän tässä huolestua, kun vuosittain kumminkin matkustan valonvahvistimen kanssa ulkomaille. Tähän mennessä valonvahvistimeen ei ole reagoitu lainkaan, kun nuo kuulapyssyt ovat olleet kiinnostavampia lentokenttäviranomaisten mielestä. Pystyvätköhän nuo takavarikoimaan halutessaan esineitä, jos matkatavaroissa olisi sapi-levyjä, kypärää tai muuta mielenkiintoista. Myyntitarkoituksia ei esineille olisi, pelkästään harrastuskäyttöä. Tuhansien kieltojen maassa tämä kyllä taas herättää vähän kysymyksiä.

Avatar
Mike
Veteraani
Viestit:331
Liittynyt:Ma Marras 16, 2009 3:55 pm
Paikkakunta:Järvenpää
Been thanked: 2 times
Viesti:

Re: EU:n puolustustarvikesäännökset

Viesti Kirjoittaja Mike » Ke Syys 11, 2013 9:33 am

Eikös (peli)retket ulkomaille voisi tehdä niin että tulli merkkaa "ongelmavarusteet" muistiin ja takaisin tullessa sitten tarkistaa että ovat vielä olemassa. Vai olisiko se liian järkevää? :)

M. Anthopoulos
Team member
Viestit:103
Liittynyt:Ke Elo 31, 2011 4:46 pm
Paikkakunta:Kannus, Keski-Pohjanmaa

Re: EU:n puolustustarvikesäännökset

Viesti Kirjoittaja M. Anthopoulos » Ke Syys 11, 2013 7:13 pm

Onhan tuo osittain ihan lotosta ja tuurista kiinni. Esim. viime kesänä välipysähdys Frakfurt Am Mainissa. Laukku oltiin avattu (huomasin kotona "searchpaperista") ja sisällä ollut 5e sytkäri otettu pois, mutta Kreikasta ostettu issue-tetsari jätetty sinne :)

Eipä mitään uutta täällä tuhansien kieltojen maassa, joka on muutenkin roistovaltioiden listalla, jos aletaan uuden mantereen tuonnin merkityksessä miettimään.

"Edit": Liittynee nuo säädökset jonkin tason "UN/EU arms embargoon". Eurooppalaiset haluavat estää hi-tecin ja muun varusteen kulkeutumisen kolmanteen maailmaan ja kolmansille osapuolille (ei eurooppalaisille).
Elefteria i Thanatos - Vapaus tai kuolema - Kreikan valtion motto

Avatar
jdoe
Green
Viestit:44
Liittynyt:Ma Joulu 05, 2011 12:05 am
Paikkakunta:Muhos

Re: EU:n puolustustarvikesäännökset

Viesti Kirjoittaja jdoe » Su Syys 15, 2013 3:36 pm

Entiiä kuinka moni muistaa enää tällä laudalla aikaa ennen EU:ta ja vapaata liikkumista ETA-alueella, mutta muistan kun vanhempien kanssa käytiin aikoinaan (oisko ollu 1985 tai 86) Kanarian saarilla. Silloin kunnollinen tullimies merkkasi listaan lähtiessä kaikki sellaset tavarat, mitkä oli tullattavan arvoisia tai sellaiseksi muuten luokiteltavia, eli käytännössä käteisen määrän, videokameran, lääkkeet yms.

Takaisintullessa lista odotti nimellä tulijaa, ja se käytiin läpi sitten kaikkien muiden mukana tuotujen tavaroiden kanssa, ja mitkä ei olleet lähtiessä, piti tullata.

Uskoisin että tollainen toimenpide onnistuisi tullin kanssa pyydettäessä, mutta asia kannattaa varmaan varmistaa etukäteen. Lisäksi kannattaa ottaa toimenpiteestä dokumentti Suomen tullilta, ja mukaan vielä jonkinlainen planketti siitä, mihin on menossa (esim. pelitapahtuma) jolla voi sitten ainakin jossain määrin todistaa, millä asialla on ja mitä niillä nv-laitteilla meinaa tehdä.

Vastaa Viestiin

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 13 vierailijaa