Suomen puolustusvoimat

Keskustelua Suomen Puolustusvoimista, ja siihen liittyvistä aiheista.
AlphaBravo
Green
Viestit:70
Liittynyt:Ke Joulu 01, 2010 9:21 am
Paikkakunta:Helsinki
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time
Re: Suomen puolustusvoimat

Viesti Kirjoittaja AlphaBravo » Ke Elo 14, 2013 11:12 am

Klassista rynkkyä ei kyllä enää koskaan kaiveta naftaliinista uustuotantoon. Ei olisi mitään järkeä sivuuttaa viimeisten 20-30 vuoden kehitystä ase- ja valmistustekniikassa. Lopputuotteessa olisi samat vahvuudet kuin nyt, mutta myös samat puutteet eli kehitystä ei tapahtuisi. Samalla rahalla saisi lisäksi takuuvarmasti hankittua minkä tahansa modernin rynnäkkökiväärin.

Uusia 7,62RK:ta ei edes tarvita kun on vanhojakin. RK95:t kulutetaan loppuun, mihin ei enää mene kauankaan. RK62/76:t palvelevat varaston hyllyllä, mikä tehokkaasti rajoittaa sitä lisäarvoa mitä niihin halutaan puskea. Eräistä modernisoinneista (esim. optinen tähtäin) olisi merkittävää hyötyä vähän ampumakokemusta omaavalle reserviläisarmeijalle, mutta jäänee Suomessa tekemättä isossa mittakaavassa. Operatiivisille joukoille modernisointi jo kannattaisikin. Kokemukset RK95:n lisävarusteista eivät kuitenkaan vakuuta. Parempi olisi katsoa tosiasioita silmiin ja valita kokonaan uusi ase, jossa olisi jo valmiina niitä asioita jotka rynkkyyn täytyy hankkia lisäpalikoilla (esim. tähtäinkisko, säädettävä perä jne.). Modernisointikin maksaa, joten tarkasteltava kustannus on uushankinnan ja modernisoinnin hintaero. Se ei välttämättä ole suuri, koska modernisoinnissa palaa myös työtunteja.

On kieltämättä puute että Suomessa ei enää ole sotilaskäsiaseiden tuotantoa (paitsi ta-kiväärit), mutta teollinen kenttäkin on muuttunut. Sako varmasti pystyisi valmistukseen, mutta miksi se tekisi mitään muita kuin Beretan aseita? Tai miksi mikään muu yhtiö lisensoisi tuotettaan Berettalle eli kilpailijalle? Mitään "valtion arsenaalia" ei ole. Ylipäänsä maailmalla ostetaan yhä enemmän tavaraa hyllyltä, eikä enää suunnitella kaikkea itse.

Avatar
jdoe
Green
Viestit:44
Liittynyt:Ma Joulu 05, 2011 12:05 am
Paikkakunta:Muhos

Re: Suomen puolustusvoimat

Viesti Kirjoittaja jdoe » Ke Elo 14, 2013 3:05 pm

Toki uuden ja valmiin ostaminen olisi todennäköisimmin halvinta, mutta siitä ei irtoa mitään lisäarvoa. Lisensointi ja oma tuotanto on aina tuottavampi vaihtoehto, eikä siihen tarvittava alkuinvestointi välttämättä ole kalliimpi kuin muualla tuotettujen yksittäiskappaleiden massaosto.

Ja onko juuri nyt olemassa sellaista rynkkyä, joka täyttäisi suoraan meikäläiset tarpeet? Ilmeisesti ei, koska käsittääkseni lukuisia on testattu 90-luvulta alkaen, eikä yhtään selkeää suosikkia ole tullut vielä vastaan.

Avatar
Capt
Quiet Professional
Viestit:424
Liittynyt:La Helmi 02, 2008 9:34 pm
Paikkakunta:Varuskunnassa
Has thanked: 2 times
Been thanked: 2 times
Viesti:

Re: Suomen puolustusvoimat

Viesti Kirjoittaja Capt » Ke Elo 14, 2013 3:15 pm

Rönsyilee offtopickiksi mutta saksa myisi varmaan kilohinnalla ylijäämä G36 sarjalaisia meille kun siellä ajetaan asevoimia alas..

Huomasitteko luolalaiset muuten että eduskunnan uudessa budjetissa lähtee 100 miljoonaa puolustusbudjetista pois, säästöt kohdistuvat materiaalihankintoihin ja vanhan tutun kaavan mukaan kertausharjoituksiin..

Wynn
Green
Viestit:49
Liittynyt:Pe Touko 06, 2011 8:27 pm
Paikkakunta:Oulu

Re: Suomen puolustusvoimat

Viesti Kirjoittaja Wynn » Ke Elo 14, 2013 3:37 pm

Nooh, mitä sitä turhaan ennää kertaamaan, johan ne tiputti meikäläisen rakennusuudistuksen myötä vissiin sodan ajan vahvuudestakin pois. Ei sillä että ne on muutenki ollu aika hiljaisia meikäläisen suuntaan.

AlphaBravo
Green
Viestit:70
Liittynyt:Ke Joulu 01, 2010 9:21 am
Paikkakunta:Helsinki
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time

Re: Suomen puolustusvoimat

Viesti Kirjoittaja AlphaBravo » Ma Elo 19, 2013 9:00 am

jdoe kirjoitti:Toki uuden ja valmiin ostaminen olisi todennäköisimmin halvinta, mutta siitä ei irtoa mitään lisäarvoa. Lisensointi ja oma tuotanto on aina tuottavampi vaihtoehto, eikä siihen tarvittava alkuinvestointi välttämättä ole kalliimpi kuin muualla tuotettujen yksittäiskappaleiden massaosto.

Ja onko juuri nyt olemassa sellaista rynkkyä, joka täyttäisi suoraan meikäläiset tarpeet? Ilmeisesti ei, koska käsittääkseni lukuisia on testattu 90-luvulta alkaen, eikä yhtään selkeää suosikkia ole tullut vielä vastaan.
Toisaalta voidaan sanoa, ettei nykyinen rynkkykään enää täytä tämän hetken vaatimuksia. Perustan tämän siihen, että jos nyt valittaisiin uutta rynkkyä puhtaalta pöydältä, SakoValmettiRynkkyä ei valittaisi ikimaailmassa. Siitä olisin valmis lyömään ison vedon. Siitä näkökulmasta katsottuna täytyy siis olla montakin asetta, jotka täyttäisivät tarpeet paremmin kuin nykyinen.

Onhan noita testattu, mutta ei asia minun tietääkseni ole niin, että kaikki olisi järjestään havaittu huonommaksi kuin nykyinen rk. Koko asekannan vaihtoon ei vaan ole löytynyt riittävää perustetta. Pikkulinnut ovat tosin laulaneet, että Isoilla Pojilla (Tm) olisi kyllä jo jonkun aikaa ollut selvä mielipide asiasta, mutta tottahan tavaran ja rahan liikkumiseen vaaditaan muutakin kuin operaattorin mielipide...

Tuo lisensointi olisi ilman muuta järkevää. Esmes Hornetit ja NH90:t koottiin kotimaassa. Ongelma on, että sako on ainoa asevalmistaja Suomessa mikä rajoittaa mahdollisuuksia.

Avatar
jdoe
Green
Viestit:44
Liittynyt:Ma Joulu 05, 2011 12:05 am
Paikkakunta:Muhos

Re: Suomen puolustusvoimat

Viesti Kirjoittaja jdoe » Ke Elo 28, 2013 6:45 pm

Siitä ei varmaan ole kenelläkään epäselvyyttä tai ristiriidan aihetta, että RK on tullut tiensä päähän (?) Lisäksi, uusia vaihtoehtoja ei (ainakaan pitäisi) verrata nykyiseen, vaan niihin määritelmiin ja raja-arvoihin, joita tulevaisuuden suhteen on oletettavissa odottaa. Eli vaihtoehtoja ei saisi verrata olemassaolevaan, vaan niihin tarpeisiin ja vaatimuksiin, jota PV kohtaa tulevaisuudessa.

Itse katsoisin, että nämä tärkeimmät speksit voitaisiin luokitella jotensakkin näin tärkeysjärjestyksessä;

- lisensoitavuus
- käytön ja huollon yksinkertaisuus (siitä riippumatta, pysytäänkö asevelvollisuudessa vai siirrytäänkö ammattimaisempaan suuntaan)
- hinta
- muunneltavuus (ja siihen liittyen käyttöikä)
- käytetyn patruunan monipuolisuus (myös yhteensopivuus muiden asejärjestelmien kanssa)

Lisensoitavuuden osalta voidaan olla varauksella Sakon ulkopuolellekkin. Varsinkin jos kentälle ilmestyy varteenotettava toimija, joka pystyy toteuttamaan tuotantotavoitteet ja laatuvaatimukset. Eihän Patriakaan ollut ennen Hornetteja kovin valmis niiden laajamittaiseen kokoonpanoon, vaan paketti pistettiin kasaan Patriaa "boostaamalla". Tässä mielessä uusi lisensointi / kokoonpanosopimus voisi tuoda jotain uutta ja hienoa suomalaiseen puolustusteollisuuteen...

Avatar
Ramsey-
Veteraani
Viestit:279
Liittynyt:Ma Helmi 11, 2008 8:05 pm
Been thanked: 1 time

Re: Suomen puolustusvoimat

Viesti Kirjoittaja Ramsey- » Su Syys 08, 2013 9:09 pm

Ihmiset hei. Tässä kans muutaman kudin ampuneena erilaisilla torrakoilla. Huom vain muutaman joskus. ''Ei ole asetta meidän vaatimuksille'', ''on 90-luvulta asti testattu''. Vaatimuksia kelle? Juu olen huomannut, että mulla on omat vaatimukset aseelle ja toisella kaverilla toiset.

Sitten perus selitykset, on risuja ja ruusuja, ei luoti kulje yms. Hommahan on kiinni jostain ihan muusta kun aseesta, ensinnäkin kannattaa herättää huomiota siihen kuka sitä liipasinta vetää. Jos on pakko ampua niitä risuja niin ampukaa, tai pommittakaa vaikka niitä pilviä kuten tutntemattomassa. Ihan jokainen Euroopassa valmistettu ase tekee juuri sen tehtävän mikä sillä on, se työntää piipusta ulos omaan piippuunsa halkaisijaltaan sopivan ja ehkä jopa vähän eri painoisiakin, metallista valmistettuja kappaleita. Loput onkin sitten käyttäjästä kiinni, toki käyttäjän tarvii myös kertoa sille aseelle koska se työntää sen kappaleen metallia ulos piipusta.

Oma henk.koht. suosikki on Steyrin AUG tai H&K G36 sarja. Millään muilla aseilla en ole tykännyt ihan niin paljoa ampua kuin noilla. AUGissa, ainakin siinä yhdessä kappaleessa on mieletön tarkkuus noin niinkuin peruskivääriksi. Toki jokainen saa olla montaa mieltä tykkääkö laittaa lippaan kainaloon. G36 on helvetin hyvä käteen ja sillä on nopea vedellä, rekyyli mitätön. Kalashnikovit on toki jokaisen suomalaisen suosikki, mutta anteeksi nyt vain, omasta mielestä niiden ergonomia on sieltä mihin päivä ei paista.

Toki puolustusvoimilla on omat vaatimuksensa aina joka asialle, eli toisaalta ymmärrän myös sen ettei niin paskaa rynnäkkökivääriä ole tällä hetkellä tuotannossa mikä puolustusvoimille kelpaa.
Bääd gai..

MaK
Mr. DIY
Viestit:308
Liittynyt:Ke Heinä 02, 2008 10:42 am
Has thanked: 1 time
Been thanked: 36 times

Re: Suomen puolustusvoimat

Viesti Kirjoittaja MaK » To Syys 12, 2013 12:19 pm

Sitten vaan kloonaamaan!

http://www.hankintailmoitukset.fi/fi/no ... 130911.pdf

Vaatinee tosin pientä fiksausta.

Avatar
Windi
Hangman
Viestit:585
Liittynyt:Su Helmi 03, 2008 1:00 am
Paikkakunta:Turku
Has thanked: 2 times
Been thanked: 7 times

Re: Suomen puolustusvoimat

Viesti Kirjoittaja Windi » To Syys 12, 2013 1:12 pm

Tossa pelottaa nyt taas se, että eikös Savotta tehnyt nuo mallikappaleet? Pelkästää jo ton takia ei oo paljoo järkee et ketään muu noi tekis. Ja kun Savotan taskut ja liivit on ollut tähänkin asti... noh ainakin mun mielestä ihan karseata paskaa suoraan sanottuna. Toistetaanko taas samat hölmöilyt? OK, tue kotimaista mutta jos laatu ja hinta ei vaan kohtaa niin ei mitään järkeä. Tosin onhan kehitykseen käytetty jo älytön summa rahaa et kai se sit tarvii hyödyntää tällä tavalla ettei ihan hukkaan mene.
"Everyone's a pacifist between wars. It's like being a vegetarian between meals."

MaK
Mr. DIY
Viestit:308
Liittynyt:Ke Heinä 02, 2008 10:42 am
Has thanked: 1 time
Been thanked: 36 times

Re: Suomen puolustusvoimat

Viesti Kirjoittaja MaK » To Syys 12, 2013 1:53 pm

Verseidag on nuo liivit tehnyt, ja sehän tekee ne juuri PV:n speksien mukaan. Vika on siis spekseissä, ei valmistajassa. Ihan turha siis haukkua mm. Savotan taskuja, koska ne ovat juuri sellaisia kuin tilaaja haluaa (=halpoja kotimaassa valmistetuiksi, m05-lipaslaukku maksaa PV:lle n. 11€). Itselleni tuli muutama vuosi sitten eteen se, että kun tein yhteen hekolentäjäprojektiin taskuja, niin tilaaja eli silloinen Lentotekniikkalaitos halusi "niin yksinkertaisia kuin mahdollista". Yritä nyt siinä sitten ehdottaa parannuksia jos vaatimukset ovat silkkaa sontaa...

Avatar
Windi
Hangman
Viestit:585
Liittynyt:Su Helmi 03, 2008 1:00 am
Paikkakunta:Turku
Has thanked: 2 times
Been thanked: 7 times

Re: Suomen puolustusvoimat

Viesti Kirjoittaja Windi » To Syys 12, 2013 2:05 pm

No juu, kyllähän se piikki menee tosiaan tuonne tilaajan suuntaan.

Mietin tässä että miksei tota hommaa tehtäisi esim näin:

A) Suunnitellaan ja toteutetaan se oma liivi (koska tää nyt vaan on iskostunut tällaiseksi) jolla korvataa toi sysipaska ja sysivanha M85 sirpalesuojaliivi (vai mikä sen mallimerkintä nyt olikaan) isolle joukolle. Noi on meinaan niin karseessa kunnossa suurin osa ja suojausarvokaan tuskin on enää sitä mitä pitäis olla. Tilataan iso määrä tätä. Näin voitaisiin esim päästä eroon siitä et olis sirpa ja sit se ite kantolaite erikseen. Kun noita yleensä joudutaan kuitenkin yhdessä tälläkin hetkellä käyttämään.

B) Tilataan noita erikoisempia liivejä tarvitseville jokin valmis liivipohja valmistajalta X. Noita ei kuitenkaan tarvita kuin joitan satoja kappaleita.

Sama huoli on uudessa kypärässä. En tiedä ostetaanko ne valmiina vai tehdäänkö taas tosi hyvien speksien mukaiset. Esim ton tän hetkisen kypärän kanssa ei voi ku itkeä. Ei sovi kuulosuojaimet (ok, tehty suojaamaan mahdollisimman isolta alalta mut siis perkele), se säätösysteemin keksijä / toteuttaja pitäis viedä saunan taakse. Viime vkl harjotuksissa ne perkeleen muovinääkit katkes kaikki saman tien ku ne avas. Ja näin käy joka armas kerta. Teipillä kasaan mut siis huoh. Ja hihnakin on mitä on. Onneksi oli oma ops-core mukana ni meni toi harjotus huomattavasti kivemmin, ei tullu ees pää kipeeks kuulosuojainten kanssa.
"Everyone's a pacifist between wars. It's like being a vegetarian between meals."

M. Anthopoulos
Team member
Viestit:103
Liittynyt:Ke Elo 31, 2011 4:46 pm
Paikkakunta:Kannus, Keski-Pohjanmaa

Re: Suomen puolustusvoimat

Viesti Kirjoittaja M. Anthopoulos » To Syys 12, 2013 5:24 pm

Eipä taideta M2010 liiviä laajassa levityksessä nähdä, meinaan korvaushintakin lähentelee jo 1100 euroa kappaleelta (OD/Khaki).....Jää varmaan Kriha/SOF käyttöön.
Elefteria i Thanatos - Vapaus tai kuolema - Kreikan valtion motto

LSa
Team member
Viestit:116
Liittynyt:Ma Helmi 13, 2012 9:29 pm
Paikkakunta:Suomessa
Been thanked: 1 time

Re: Suomen puolustusvoimat

Viesti Kirjoittaja LSa » To Syys 12, 2013 8:32 pm

(Liki neljänkympin kuumeessa kirjoitettu pimeässä huoneessa sängyssä mahallaan maaten ja keraamikuppijugurttia syöden, saattaa sisältää turhaa avoimuutta.)


Naisetko noita suunnittelee?

Pyrkiikö joku ihan oikeasti pelastamaan suojaliivien avulla sotilaita? Otetaan hyvä maastokuvio ja peitetään se jollain paremmin näkyvällä. Siinähän sitä suojaustason nostoa tarvitaan. Yksiväriset kankaat ovat normaalia juu, ja kuviokangas aina maksaa enemmän, mutta yksi ainoa kuollut sotilas on yhteiskunnalle kalliimpi, kuin muutamien kilometrien kangas- ja hihnaerä. Entä, jos homman tekisi joskus niin kuin se pitäisi tehdä?

Mä kannatan silti sotaväen omaa tuotekehitystä. Samanlaiset jurpot ne on muuallakin suunnittelemassa. Osaavat näemmä vaan muualla kopioida paremmin ajan tasalla olevia hyviä ideoita. Tässä lienee sama ergonomiasuunnittelija kuin kevyellä konekiväärillä aikoinaan.

Intin tuotekehitysprojektit pitäisi oikeasti rakentaa niin, että niiden aikana testataan erilaisia, jo olemassa olevia malleja ja haetaan vertailupohjaa. Vaan nyt ei taida järki / budjetti riittää vertailumallien tilailuun tai rohkeus ilmaiskappaleiden pyyntiin. Pohjaselvityksen aikana joku järkevä voisi joskus huomata, että omat tarpeet täyttyy jo jollain olemassa olevalla - tilataan niitä suomikustomina ja laitetaan naisten insinööritaito johonkin sellaiseen, joka edellyttää lisää selvitystyötä.

Tämmöstä. Ja nyt p****lle.

MaK
Mr. DIY
Viestit:308
Liittynyt:Ke Heinä 02, 2008 10:42 am
Has thanked: 1 time
Been thanked: 36 times

Re: Suomen puolustusvoimat

Viesti Kirjoittaja MaK » Pe Syys 13, 2013 1:01 pm

LSa kirjoitti: Naisetko noita suunnittelee?

...laitetaan naisten insinööritaito johonkin sellaiseen, joka edellyttää lisää selvitystyötä.
Jep, nimenomaan naiset suunnittelee. Kaikki speksit ovat naisten tekemiä, koska noihin hommiin valmistavaan koulutukseen hakeutuu vain naisia (koska vaatesuunnittelu on ämmä-hinttimäistä). Varustesuunnittelijoita ei kouluteta ollenkaan. Lentotekniikkalaitoksellekin tuli lento- ja pelastautumisvarusteita suunnittelemaan ja tekemään nainen, jonka edellinen työpaikka oli hääpukukauppa!

M. Anthopoulos
Team member
Viestit:103
Liittynyt:Ke Elo 31, 2011 4:46 pm
Paikkakunta:Kannus, Keski-Pohjanmaa

Re: Suomen puolustusvoimat

Viesti Kirjoittaja M. Anthopoulos » Pe Syys 13, 2013 1:56 pm

Eikös tässä olisi sitten sauma siirtää oma työ sinne tekstiilien puolelle vaikka olisi viimeksi ommellut pakollisessa "tyttöjen" käsityössä silloin ala-asteen kolmannella viimeksi? Tekee Tactical Teilorit (sotilas suunnittelee sotilaille varusteita) ja rupeaa kilpailemaan.
Elefteria i Thanatos - Vapaus tai kuolema - Kreikan valtion motto

LSa
Team member
Viestit:116
Liittynyt:Ma Helmi 13, 2012 9:29 pm
Paikkakunta:Suomessa
Been thanked: 1 time

Re: Suomen puolustusvoimat

Viesti Kirjoittaja LSa » Pe Syys 13, 2013 2:13 pm

Äijäkin (MaK) kipeänä, kun tolleen avaudut? :lol:

Suunnitteluun koulutettu henkilö kyllä kykenee tekemään töitä aihetta vaihtaen, KUNHAN tajuaa vaan tutkia uuden kentän erityistarpeet, käynnistää jatkuvan markkinatarjonnan seurannan, konsultoida käyttäjiä ja toteuttaa oman orientoitumisen aiheeseen. Nyt laski kuume hetkeksi alle 38 niin en ota enää kantaa siihen miten tämä on onnistunut Puolustusvoimien varustesuunnittelijoilta. :lol:

(Hääpukuihin verrattuna lentokamat on lastenleikkiä - materiaalit kestää ja ovat edullisia niin metrihinnaltaan, kuin kulutukseltaan, jäljellä ei niin väliä, käyttötilannetta voi testailla useaan otteeseen, mitoitustarkkuudeksi riittää sinne päin...)

LSa
Team member
Viestit:116
Liittynyt:Ma Helmi 13, 2012 9:29 pm
Paikkakunta:Suomessa
Been thanked: 1 time

Re: Suomen puolustusvoimat

Viesti Kirjoittaja LSa » Pe Syys 13, 2013 2:18 pm

M. Anthopoulos kirjoitti:Eikös tässä olisi sitten sauma siirtää oma työ sinne tekstiilien puolelle...
Jos siirtyisi joka alalle, jolla näkee kehitettävää, niin joutuisiko siirtymään koko ajan? :D
(Lisätty hymiö)

Avatar
jdoe
Green
Viestit:44
Liittynyt:Ma Joulu 05, 2011 12:05 am
Paikkakunta:Muhos

Re: Suomen puolustusvoimat

Viesti Kirjoittaja jdoe » Su Syys 15, 2013 3:48 pm

Ramsey- kirjoitti:Ihmiset hei. Tässä kans muutaman kudin ampuneena erilaisilla torrakoilla. Huom vain muutaman joskus. ''Ei ole asetta meidän vaatimuksille'', ''on 90-luvulta asti testattu''. Vaatimuksia kelle? Juu olen huomannut, että mulla on omat vaatimukset aseelle ja toisella kaverilla toiset.
Niin. Jotenkin mun mielestä tämä lause on aika helppo ymmärtää ihan oikein, eli oletuksena olemassaolevien faktojen perusteella;
Ja onko juuri nyt olemassa sellaista rynkkyä, joka täyttäisi suoraan meikäläiset tarpeet? Ilmeisesti ei, koska käsittääkseni lukuisia on testattu 90-luvulta alkaen, eikä yhtään selkeää suosikkia ole tullut vielä vastaan.
Tai voihan se toki olla, että toi on jotain kryptistä siansaksaa, josta ei ota selvää. Entiedä. Kuka lie kirjottanu :?

Jokainen ase ampuu luodin ulos ja tappaa, mutta se tuskin on ainoa vaatimus palvelusaseelle Puolustusvoimissa. Tiedätkö sinä mitä ne vaatimukset on? Minä en. Siksi listasin omat ajatukset, jotka nyt tuli mieleen sen perusteella mitä ne voisivat olla, ja mikä sopisi kuvioon (= RK:n seuraajaa ei ole vielä löytynyt).

Stefan M.
FNG
Viestit:24
Liittynyt:Ke Kesä 02, 2010 6:46 pm
Paikkakunta:Helsinki

Re: Suomen puolustusvoimat

Viesti Kirjoittaja Stefan M. » Su Syys 15, 2013 7:34 pm

Hei kaikki. Skja.fi:ssä tuli eteen tämmönen valokuva, jossa vähän ylipukeutuneen oloinen herrasmies yllään M05 goretakki. Tietääkö kukaan jaetaanko näitä nykyään A-maahan lähteville? Eipä noita kotimaisia kelmupukuja vissiin hirveästi Utin ulkopuolella ole aiemmin näkynyt, muistan kun intissä eräs kumipukuihin hajoileva kouluttaja kirosi sitä, että ei edes PV:n henkilökunta saa näitä valmistajalta työvaatteiksi ostaa. Löytyy muuten valmistajan kataloogista, vaan ei taida kyllä kuluttajalle herua: http://www.sademan.fi/kuvat/SADEMANkirja2010.pdf

http://www.skja.fi/wp-content/gallery/k ... c_5754.jpg
(megaiso kuva, en kehtaa suoraan tänne tuikata)

Jarppi
Veteraani
Viestit:239
Liittynyt:Su Heinä 10, 2011 2:16 pm
Paikkakunta:Helsinki
Been thanked: 3 times
Viesti:

Re: Suomen puolustusvoimat

Viesti Kirjoittaja Jarppi » Su Syys 15, 2013 8:44 pm

Stefan M. kirjoitti:Hei kaikki. Skja.fi:ssä tuli eteen tämmönen valokuva, jossa vähän ylipukeutuneen oloinen herrasmies yllään M05 goretakki. Tietääkö kukaan jaetaanko näitä nykyään A-maahan lähteville? Eipä noita kotimaisia kelmupukuja vissiin hirveästi Utin ulkopuolella ole aiemmin näkynyt, muistan kun intissä eräs kumipukuihin hajoileva kouluttaja kirosi sitä, että ei edes PV:n henkilökunta saa näitä valmistajalta työvaatteiksi ostaa. Löytyy muuten valmistajan kataloogista, vaan ei taida kyllä kuluttajalle herua: http://www.sademan.fi/kuvat/SADEMANkirja2010.pdf

http://www.skja.fi/wp-content/gallery/k ... c_5754.jpg
(megaiso kuva, en kehtaa suoraan tänne tuikata)
Hei Stefan.
McKone kirjoitti:
Kk-pilot kirjoitti:Siitä vyökiinnitteisestä taskusta on samanlainen PALS- kiinnitteinen malli. Radiot on kumminkin toimitettu varastoille niiden vanhanmallisten taskujen kanssa. PALS- radiotasku taitaa olla samaa sarjaa TKIV- lipastaskujen yms. erikoisvarusteiden kanssa joita ei automaattisesti tule jaettavaksi M05- taisteluvarusteiden kanssa.
Kaikki LV-141:t tulivat alunperin "vanhanmallisten" taskujen kanssa.

PALS-taskut ovat erikseen hankittavaa välineistöä, jota joukko-osastot voivat hankkia omilla toimintamäärärahoillaan. Samaan sarjaan kuuluu mm:

- VAPIST:n patruunatasku M05
- Kaupunkijääkärin reppu
- Gore- ja fleecepuku
- erilaiset partiojalkineet

Pointtina on, että vaikkapa nyt esimerkiksi Syrjäjälän Prikaati voi hankkia tarvitsemiaan välineitä ja vastaa itse niiden huollosta ynnä kunnossapidosta.

Kovinkaan paljon tätä ei ole käytetty, mutta mm. Tammisaaressa hankittiin osalle henkilökuntaa vuoden vaihteessa M05 kuvioiset Gore-Tex puvut.

Mainitsemasi tarkkarin taskut eivät kuulu muistaakseni tähän luokkaan, valalle en kuitenkaan asiasta mene.
Kysymykseesi tämä ei varsinaisesti vastaa, mutta McKone saattaa asiasta jotain tietää.

Vastaa Viestiin

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailija