Yhteenveto SEALs Direct Action / CQB 2003 ->
- jojis
- Bloody Pirate
- Viestit:895
- Liittynyt:Pe Helmi 01, 2008 2:54 am
- Paikkakunta:Helsinki
- Been thanked: 1 time
- Viesti:
*EDIT* Tämä ensimmäinen viesti ja useimmat sitä seuraavatkin käsittelevät varustusta vuosilta 2003 - 2007. Myöhemmin alkaa tulla tietoa sen jälkeisistä vuosista. Huomaa myös että ketju on aloitettu vuoden 2008 alkupuolella...
Läpiluotaus siitä miten Navy SEALit ovat varustautuneet kaupunkitaisteluun tänäpäivänäkin käytössä olevan MLCS setin myötä, eli aina vuosituhannen alkupuolelta 2002/2003 lähtien.
TAISTELUVARUSTUS
MLCS = Maritime Load Carriage System:
Eagle Industriesin suurimmilta osin valmistama MOLLE varustesetti. Toimitetaan lätkäkassin kokoisessa varustekassissa ja jaetaan jokaiselle SEALille. Sekä kassi että sisältö ovat väriltään MJK (Matt Johnson Khaki), mikä on Eaglen näkemys hiekanväristä. Setti sisältää seuraavat pääosat:
- CIRAS Maritime (kovat suojalevyt mahtuvat eteen ja taakse, sisään mahtuvat myös pehmeät sirpalesuojat)
- RRV Chestrig (Rhodesian Recon Vest) (kova suojalevy mahtuu eteen)
- Suuri läjä taskuja, vyö, reisipaneeli, PACA sirpaleliivi, MAP selkäreppu
MLCS sisältää myös Allied Industriesin (AI) valmistaman MBSS platecarrierin. MBSS selkämys irtoaa etuosasta, ja selän voi kiinnittää suoraan RRV:hen. RRV onkin suunniteltu tuomaan enemmän taskutilaa platecarrieriin tai käytettäväksi itsenäisesti. MBSS pc näyttää kovasti BHI:n mallilta, mikä johtuu siitä että BHI on kopioinut alkuperäismalli MBSS:n piirteet. BHI:n pc:tä on SEALeilla nähty myös pari kertaa.
Lisäksi pelkkien pehmeiden suojalevyjen kantoon on jaettu khaki PACA ''low vis'' suojaliivi. Paras luotisuojaushan saavutetaan kun alla on pehmeät ja päällä kovat suojat. Joissain tapauksissa PACAn sisään voi sulloa sekä pehmeät että kovat suojat. Tämä liivi sisältyy MLCS pakettiin.
Vuosina 06-07 on tullut käyttöön myös LBT 6094 platecarriereja, joihin mahtuu eteen ja taakse kovat levyt. Virginialaisen Vel Tyen ns. Hugger suojaliivit ovat myös nousseet suosioon samaan aikaan. Vuosina 07-08 taas Original SOE:n uudet tuotteet ovat alkaneet leviämään kulovalkean lailla NSW kommuunissa.
Virallinen kypärä on MICH, sekä mallia 2000 että 2001 on nähty. MICHiä ennen käytössä oli joitain satoja kappaleita IBH kypäriä. Myös modattuja CVC kypäriä on käytetty. Protecceja ei ole tänä aikajaksona ollut enää käytössä kaupunkiympäristössä, lähinnä vain vuorikiipeilyssä ja nopeissa iskuissa esim. laivoille. Kypärissä on velcropaikkoja liimalla tai kuumaliimalla kiinni, näihin voi tarvittaessa kiinnittää lamppuja, paristoja, strobe-soihtuja, valotikkuja, erilaisia tarramerkkejä jne.. NVG kiinnikkeenä toimi ensin Wilcox malli (kolmion muotoinen kehikko, standardina IBH:ssa) ja myöhemmin Norotos 3-piste malli (iso kolmion muotoinen levy). Kypärät maalataan khakilla ennemmin kuin käytetään kypärähuppua. Kypärissä on näkynyt myös Petzl otsalamppuja.
Pimeänäkölaitteet ovat kaikki Gen3 tai parempia. Malli PVS-14 on vaihtunut parempaan PVS-18.
Kyynärpääsuojia ei käytetä niiden vaivallisuuden vuoksi, polvisuojat sen sijaan ovat hengenpelastajia. Yleisimmät ovat Alta polvarit mustina ja maalattuina. Myös Arcteryxin polvarit ovat saavuttaneet suurta ihastusta, ja niitä on nykyään alettu jakamaan Altojen rinnalla.
Puvuiksi on jaettu Woodland BDU ja Tricolor DCU jotka on modattu käsin RAID / Spec Ops -tyylisiksi, eli taskut hihoihin ja velcroa joka puolelle ynnä muuta vastaavaa. Kylmille säille on jaettu harmaa PCU lämpöpuku. Lisäksi toimiessaan samoissa operaatioissa Rangerien / ODA X / US Armyn kanssa joukot pukeutuvat ACU:n jotta eivät näyttäisi niin erikoisilta perusjantterien vierellä.
Omakustanteina ja myös jaettuina on myös nähty Desert Tiger Stripea, khakia BDU:ta, vihreää BDU:ta, lentohaalareita ja kaikkien edellä mainittujen pukujen yhdistelmiä.
Nomex vaatteiden käyttö on alkanut nousta suosiossa niiden palamattomuuden takia. Lisäksi ns. Combat Shirttejä joissa torso-osa on kosteutta siirtävää ja paremmin hengittävää kangasta on alkanut näkyä Tricolorina ja ACU:na vuodesta 2006 lähtien. Samalla erilaiset erikoispuvut Beyondilta ja muilta vastaavilta ovat alkaneet yleistymään, myös erilaisia testipukuja ja -kuvioita on näkynyt silloin tällöin (lähinnä DEVGRU:lla).
2007 elokuussa aloitettiin ns. DIGI2 (AOR2) kuvion jakaminen joka modernisoi sekä vaatteet että varusteet tähän kuvioon.
Pukujen/kypärien velcro-paikoissa on IR-tarralippuja, tavallisia tarralippuja, IR-tarraneliöitä, IR-veriryhmätarroja, tavallisia veriryhmätarroja, moraalimerkkejä (never forget), tiimitunnuksia, IR-jäsennumeroita (musta lappu valkoinen numero). Veriryhmän voi myös merkata tussilla esim. reisi- ja hihataskuihin.
Muita huomattavan yleisiä jaettuja varusteita ovat Camelbak HAWG reppu, LBT 1961A chestrig, Safariland 6004 reisikotelo P226 pistoolille ja lampulle, SOG SEAL PUP veitset, erilaiset taskuveitset, Oakley ja Belleville jalkineet, Oakley käsineet, ESS suojalasit, Bolle X800 suojalasit, Oakley M-frame sankalasit, ensin INOVA 24/7 ja sittemmin VIP hätävalot, Garmin Foretrex GPS-laite, LBT tarviketaskut, riggers belt pelastusvyöt, safety lanyard turvaköydet joiden avulla pysyy helikopterin kyydissä jne.
Vesivarannot ovat yleensä selässä rakon muodossa joko irrallisessa repussa tai MAP-repussa, tai sitten taskuissa juomapullojen, energiajuomapullojen tai Nalgene pullojen muodossa.
Radiovälineinä SEALeille kuten muillekin SOCOMin alaisille erikoisjoukoille on jaettu MBITR radiopuhelimet. Näihin on olemassa erilaisia antenneja, joita vaihtamalla saa vaihdettua radion taajuutta ja samalla kantamaa.
MBITRiin liitetään tangentti joka on yleensä kolmionmuotoinen Universal PTT. Toinen yleinen tangentti on U-94, tai sitten vanhempi musta kiekon muotoinen PTT. Tangenttiin sitten kytketään headset.
Yleisimpiä headsettejä ovat kaupunkitaistelussa radioyhteensopivat aktiivikuulosuojaimet, malleina Sordin Supreme Pro tai harvinaisempi Peltor Comtac. Muita vaihtoehtoja ovat mm. TASC (Swimmer / Frogman) mallinen vasemman korvan peittävä headset, tai käsimikki ja läpinäkyvä putki korvaan.
Repuissa on myös kannettu satelliittipuhelinta josta on vedetty luurimainen handset tetsareihin, sillä saa yhteyttä kauas ja mm. yllä lentäviin helikoptereihin tai lentokoneisiin (tuttu TOTS elokuvasta).
SEALeilla on ollut tapana muokata tai muokauttaa varusteitaan, jotkut ovat jopa kokonaan teettäneet niitä osaavilla räätäleillä omien tarpeittensa mukaisesti. Lisäksi omien kamojen ostaminen on täysin sallittua josta johtuen mm. seuraavat ovat olleet suosittuja ainakin ne on muutamaan otteeseen bongattu:
- BHI CRCH - BHI Low Profile rig - BHI 762 rig - DBT Predator - DBT Low Profile RACK - HSGI Denali - TAG chestrigejä - SO Tech Rifleman - SOB MOUT - Paraclete RACK - Ja lista varmasti jatkuu ja jatkuu muilla nykyaikaisilla mahdollisimman nopeakäyttöisillä kantolaitteilla.
Omiin hankintoihin on usein myös kuulunut kenkiä kuten lyhytvartisia Merrell ja Asolo juoksu/patikointikenkiä, hanskoja joista Mechanixit ovat ehdottomasti tunnetuimpia, hattuja kuten lippiksiä (tosin CQB ympäristössä kypärän käyttö on pakollista) ja modulaarisia taskuja joskin MLCS setistä löytyy melkein kaikki tarpeellinen.
Joillain konkareilla on näkynyt käytössä vielä heille aikoinaan jaettuja nylon pistoolikoteloita 90-luvun lopulta ja 2000-luvun alusta, MK3 veitsiä, mustia camelbakkeja yms. yhtä vanhaa. Näiden kantajilla on kuitenkin lähes poikkeuksetta harmaa parta.
Viimevuosina (2006/2007) on varusteissa alkanut yleistymään gps-tasku ranteeseen, karttatasku ranteeseen, combat shirtit, yhä useammat IR patsit, Calico Jack merkin lähes täydellinen katoaminen käytöstä muiden merkkien tieltä, low profile kantolaitteet, isommat asevalaisimet, EO-Techit.
Tätä ennen nämä varusteet olivat harvinaisia tai niitä ei ollut tai niille saattoi olla toinenkin vaihtoehto.
ASEISTUS
2000-luvulla on erikoisjoukoille tullut käytännöksi maalata kaikki musta pois. SEALeille on normaalia maalata aseensa operaatioympäristöön sopiviksi.
M4 Sopmod karbiinille jaettiin vaihdettava yläosa joka tunnetaan nimellä CQB-R (close quarters battle receiver). Aseita joihin tämä on vaihdettu kutsutaan simppelisti nimellä M4 Shorty tai M4 CQB-R. Lyhyen aseen perustuntomerkkejä ovat 10,5 tuuman piippu, KAC RIS (huom. perinteinen ''delta-rengas'') ja LMT katkastun kantokahvan muotoinen takatähtäin. Suurimmassa osassa CQB-R:riä on myös Crane-perä joka on jaettu kaikkiin SOPMOD M4 karbiineihin, mutta osa käyttäjistä pitää enemmän vanhasta M4 perästä tai LE perästä. Uusia yläosia jaetaan tarpeen mukaan, joten välillä näkyy muuten maalattu ase jossa on uusi musta yläkerta.
On myös olemassa Mk18 Mod 0 nimellä kulkeva lähes identtinen ja yhtä lyhyt M4 variantti, jota ei kuitenkaan ole jaettu SEALeille vaan muille laivaston joukoille kuten 2000-luvulla perustetuille erillisille VBSS tiimeille.
Myös peruspituisia M4 karbiineja on käytössä, mutta suurin osa on mukavuussyistä siirtynyt lyhennettyyn malliin. Lisävarusteita M4:siin on käytössä monesti uudistetun SOPMOD setin myötä seuraavanlaisesti: KAC QD vaimennin (yleinen CQB-R malleissa) Aimpoint punapiste, EO-Tech holotähtäin, ACOG NSN kiikaritähtäin, useita erilaisia AN-PEQ lasertähtäimiä, Surefire valaisimia, taittuvia takatähtäimiä, lyhyellä piipulla varustettuja M203 kranaatinheittimiä QD piippukiinnikkeellä. Kantohihnaksi on jaettu vaikka mitä ja moni on hankkinut itse moderneja superhihnoja. Suurin osa varusteista on sidottu paracordilla aseeseen ettei se pääse katoamaan.
Myös vanha kunnon M79 kranaatinheitin/kranaattikivääri on otettu uudelleen käyttöön, näin heitin on saatu taas irti pääaseesta jolloin kuka tahansa ryhmän jäsenistä voi käyttää sitä.
Tulitukena toimi hetken Mk43 (eli M60E4 tuunattuna) ja nykyään enempi Mk46 (eli M249 PARA tuunattuna) ja Mk48 (eli M249 tuunattuna kaliiperissa 7,62x51 NATO). Mk46 käytetään melkein enempi jo raskaana rynnäkkökiväärinä kuin konekiväärinä. Mk48 on taas korvannut M60:n suht sujuvasti.
Tarkkuuskivääreissä puoliautomatiikka varsinkin kaupunkiympäristössä on ajanut pulttilukollisten ohi. Pulttilukollisia käytössä on kuitenkin mm. .50 cal McMillan-88 ja Remington M700 pohjalta rakennettu Mk13. Kaupunkiin sopivat kuitenkin paremmin Mk11 (eli SR25) ja Mk14 (eli EBR tyylinen M14, HUOM teräksen värinen runko) sekä Mk12 Mod 1 (eli RAS varusteltu M16 SPR).
Yleisin kiikari on malliltaan M3 tai M1. Kiikarin päällä on yleensä Docter punapiste. ACOG kiikaria ei juuri käytetä, se kun on suunniteltu 5.56 luodin lentoradalle. Tosin sitä on nähty niin Mk14 kuin Mk48 malleissa kiinni.
Pistoolina toimii varustekiskoton P226, johon löytyy surefire P114 / W114 valaisin ja safariland kotelo. Muita pistooleja ei ole.
Aseiden takatukeissa näkee usein radiolla lähetettäviä haavoittuneiden evakuointiohjeita muovin alle suojattuna ja kiinni teipattuna.
Asetta jossa ei olisi RIS / RAS ja muita kiskoja ei yksinkertaisesti ole käytössä pistoolia lukuunottamatta.
ROOLIA VASTAAVAT VARUSTUKSET
Yleistä
Erikoisrooleista huolimatta jokaisella operaattorilla on kannossaan pääase, vara-ase, lippaita tai varapatruunoita pikalatureissa riittävä määrä (tehtävästä riippuen kolmesta kahteentoista lipasta), radio, vettä, gps, hätätoimenpiteisiin lääkintäpakkauksia, hätävalo, valotikkuja, yms. Myös monet roolit voivat mennä päällekäin, sama henkilö voi olla sekä lääkintämies että breacheri, tai konekiväärimies ja radisti.
Kiväärimies
Yleisiä 1st line varusteita (vyövarustus): Duty Belt pistoolivyö, SL 6004 reisikotelo, kranaattitaskuja (jossei liivissä), varustetaskuja (usein LBT), pistoolilipastaskuja, dump-tasku (usein jostain taskusta modattu tai improvisoitu), reisipaneeli lipastaskuin, reisilipastasku (SOE / BHI / LBT), PUP veitsi (vyölle tai pistoolikoteloon kiinni).
Jos tehtävään kuuluu paljon autoissa ajamista, ei reisiin laiteta käytännössä mitään tai koko vyövarustus jätetään pois. Pistoolin voi myös laittaa vyökoteloon tai taisteluliivissä lipastaskuun.
Yleisiä 2nd line varusteita (taisteluliivi): RRV kanssa tai ilman MBSS selkäpaneelia, ilman tai kanssa PACA luotiliivin / CIRAS sellaisenaan / MBSS platecarrier ilman tai kanssa PACA luotiliivin / LBT PC ilman tai kanssa luotiliivin / PACA ja jokin itsehankittu chestrig.
Varsinkin jos tehtävään kuuluu paljon autoissa ajamista jätetään selkä vapaaksi taskuista.
Taskuina MBITR tasku, 3-4 tuplalipastakua, pistoolinlipastakuja, kranaattitaskuja, tavarataskuja, IFAK lääkintätaskuja, SAW/M60 tasku lisälippaille, admin-paneeli (lampputaskulla (MBSS) tai ilman (MLCS)), selkään MAP reppu tai ei, selkään lipastaskuja kaverien käyttöön tai ei.
Lisävarusteina kiinni veitsiä, valotikkuja, teippirullia, tusseja, nippusiteitä, muovisia flexicuff käsirautoja, Inova ja VIP hätävaloja, karabiinereita, GPS laitteita, radioiden tangentteja.
Yleisiä 3rd line varusteita (reppu): MAP taisteluliivissä kiinni / Camelbak HAWG / minkätahansa valmistajan RAID / Kelty 3000 / jokin LBT tai Eagle assaultpack / ei mitään (kaupunkiympäristössä ei toimita juuri päivää kahta pitempään, vain erikoismiehet tarvitsevat enempi tavaraa)
Konekiväärimies
Eniten ammuksia kantavana tarvitsee paljon SAW/M60 taskuja liiviinsä, yleensä tehtävästä riippuen kahdesta neljään. Mk46:n käyttämiä 5.56 patruunoita taskuihin mahtuu kaksi kertaa enemmän kuin Mk48 tai M60 7.62 lyijyruokaa.
Konekiväärimies usein on myös eniten esillä joten CIRAS tai selkälevyllä varustettu RRV on parhaita vaihtoehtoja. Toisaalta monet käyttävät PACAa ja MLCS H-Harnessia painon jakamiseksi.
Kun kannossa on paljon patruunoita voi suuren osan muista varusteista jättää pois - tiimikavereilla kyllä on savukranaatteja yms.
Ryhmän/Joukkueenjohtaja
Johtajilla tai heidän lähellään pysyvillä radiomiehillä on usein 2 radiota, yksi ryhmänsisäinen ja yksi tukikohtaan yhteydessä oleva. Tällöin joko headsettejä on kaksi, headset on kaksipuolinen (aktiivikuulosuojain jossa molemmilla puolilla mikit ja radiokuuloke), tai headset ja perinteinen H250 käsiluuri.
Joukkueenjohtajat eivät ole suoraan etulinjassa, vaan käskyttävät ryhmänjohtajien kautta ryhmiä, ja pitää yhteyttä tukikohtaan jonka kautta voidaan pyytää hyökkäyshelikoptereilta tukea jos sellaista on tarjolla tai pyytää evakuointihelikopteri paikalle.
Johtajilla on yleensä vähemmän suojausta päällään koska heidän tarkoituksena ei ole esittää niin hyökkäävää kuin kiväärimiesten. Tietenkään tämä ei tarkoita että taistelutilanteessa liipaisimenvedosta pidättäydyttäisiin. Sen sijaan kannossa on paljon papereita, karttoja, elektroniikkaa (gps, jopa laptop), mainittuja radioita, varaparistoja, merkkejä (valoja, tikkuja, soihtuja) yms. Usein joko repussa tai MAPissa.
Tarkka-ampuja
Jos ryhmän/joukkueen mukana, ei yleensä eroa juuri varustukseltaan. Mk14 ja Mk11 lippaat mahtuvat parhaiten SAW/M60 taskuihin joten sellaisia lipastaskujen paikalla. Varustus muuten kevyt koska ei tarvitse flashbangeja yms. rynnäkkö/sisäänmenotarvikkeita. Esim. Platecarrier jonka päällä 7.62 lippaille sopiva low profile chestrig. Suurin osa tarvikkeista kulkee repussa.
Jos erillisenä vartio/taisteluparina, ottanut yleensä aseman jostain ja heivannut reput, kypärät yms. vierelle maahan.
Erikoisvarusteina spotter-scope, kiikarit, laser-etäisyysmittareita yms.
Lääkintämies
Eroaa lähinnä sillä että usein kannossa lääkintäreppu, tavallista enemmän lääkintätarvikkeita muualla, EMT sakset taisteluliivissä. Näitä löytyy kymmeniä erilaisia (LBT, TAG, Eagle, jne.). Ei todellakaan kanna mitään lääkintämiehen nauhaa hihassaan.
Lääkintämiehen lisäksi kaikki ryhmän tai joukkueen jäsenet on koulutettu lääkitsemään ampumahaavan saanutta.
Kranaatinheitinmies
Nykyään tavaksi on tullut että ryhmässä on mukana vähintään yksi kranaatinheitin, yleensä tuo ase on M79. Tällä mukana 40mm bandoleeri. Bandoleeria ja M79 heitintä on helppo vaihtaa henkilöltä toiselle. M203 alkaa olla harvinainen nykyaikaisessa SEALien kaupunkitaisteluvarustuksessa mutta ei kuitenkaan mahdoton.
Breacher
Breacherilla eli ovien avaajalla / oviaukkojen seinään tekijällä on mukanaan breacher laukkuja, taskuja tai muuta mihin mahtuu räjähteitä. Mahdollisesti mukana selässä myös lyhyt pumppuhaulikko saranoiden ja lukkojen ampumiseen.
Kantaa mukanaan EOD/räjähdevarusteita niille tarkoitetuissa taskuissa, joskus jopa repussa.
Radisti
Radistilla on mukanaan kaksi radiota, sekä tiimin sisäinen MBITR että joko toinen MBITR eri kanavalle säädettynä tai satelliittiradio. Toisella radiolla on tarkoitus olla yhteydessä päämajaan, helikoptereihin, lentokoneisiin ynnä muihin kohteisiin jotka ovat kaukana tai joita ei haluta sotkemaan tiimin sisäistä radiokeskustelua.
MLCS VARUSTESETTI
Seuraavassa MLCS setin sisältämät varusteet, kaikki oikeastaan Eaglen tuotteita, kaikki värissä MJK / Khaki. Jaetuista määristä (taskut per setti) ei ole tietoa, mutta kentällä taskuja vaihdellaan tai lainataan miesten kesken vapaasti mikä johtaa mihin tahansa määrään mitä tahansa taskua.
Kantolaitteet
- CIRAS Maritime
- RRV Chestrig
- (AI) MBSS Platecarrier
- PACA sirpaleliivi
- MLCS H-Harness
- MLCS varustekassi
Taskut ja irtaimisto
- M4 single, double ja triple lipastaskut (eli 2, 4 ja 6 lippaalle)
- 9mm single ja double pistoolilipastaskut (eli 1 ja 2 lippaalle)
- MP5 triplatasku (eli 3 lippaalle)
- MBITR radiotasku
- Popflare soihtutaskuja
- Käsikranaatti single- ja tuplataskuja
- Savukranaatti singletaskuja
- 40mm tupla ja tripletaskuja
- Leveä varustetasku
- Korkea lääkintätasku
- Juomapullotasku
- Admin-taskut, työkalutaskullinen ja taskuton
- Kaasunaamaritasku
- M60 100rnd taskuja
- M249 200rnd taskuja
- Haulikonpatruunatasku
- MOLLE reisipaneeli (1 reisiremmi)
- MOLLE highride pistoolikotelo
- MAP pals-selkään kiinnittyvä reppu
HAVAINNOILLISTAVAA KUVAMATERIAALIA
Ensimmäisiä vihreitä MBSS platecarriereja ja juuri jaettuja MLCS taskuja
MLCS jo käytössä, muuten ''vanhaa'' tavaraa kuten 14.5 tuuman piippu
Selässä voi tehtävän pituudesta riippuen olla reppuja, MAPpeja, camelbakeja ym. Huomaa taskujen määrä vöillä.
Seassa muutama Irakin uuden armeijan sotilas.
Huomaa sekä khakit että khakeiksi maalatut vihreät MBSS PC:t.
Jos mielestäsi jotain kohtaa voisi parantaa, haluaisit kysyä jotain, tai olen mielestäsi unohtanut jotain tai osaat jotain tarkentaa, tee niin kaikin mokomin. Kehittävä apu ja kysymykset otetaan avomielin vastaan.
Läpiluotaus siitä miten Navy SEALit ovat varustautuneet kaupunkitaisteluun tänäpäivänäkin käytössä olevan MLCS setin myötä, eli aina vuosituhannen alkupuolelta 2002/2003 lähtien.
TAISTELUVARUSTUS
MLCS = Maritime Load Carriage System:
Eagle Industriesin suurimmilta osin valmistama MOLLE varustesetti. Toimitetaan lätkäkassin kokoisessa varustekassissa ja jaetaan jokaiselle SEALille. Sekä kassi että sisältö ovat väriltään MJK (Matt Johnson Khaki), mikä on Eaglen näkemys hiekanväristä. Setti sisältää seuraavat pääosat:
- CIRAS Maritime (kovat suojalevyt mahtuvat eteen ja taakse, sisään mahtuvat myös pehmeät sirpalesuojat)
- RRV Chestrig (Rhodesian Recon Vest) (kova suojalevy mahtuu eteen)
- Suuri läjä taskuja, vyö, reisipaneeli, PACA sirpaleliivi, MAP selkäreppu
MLCS sisältää myös Allied Industriesin (AI) valmistaman MBSS platecarrierin. MBSS selkämys irtoaa etuosasta, ja selän voi kiinnittää suoraan RRV:hen. RRV onkin suunniteltu tuomaan enemmän taskutilaa platecarrieriin tai käytettäväksi itsenäisesti. MBSS pc näyttää kovasti BHI:n mallilta, mikä johtuu siitä että BHI on kopioinut alkuperäismalli MBSS:n piirteet. BHI:n pc:tä on SEALeilla nähty myös pari kertaa.
Lisäksi pelkkien pehmeiden suojalevyjen kantoon on jaettu khaki PACA ''low vis'' suojaliivi. Paras luotisuojaushan saavutetaan kun alla on pehmeät ja päällä kovat suojat. Joissain tapauksissa PACAn sisään voi sulloa sekä pehmeät että kovat suojat. Tämä liivi sisältyy MLCS pakettiin.
Vuosina 06-07 on tullut käyttöön myös LBT 6094 platecarriereja, joihin mahtuu eteen ja taakse kovat levyt. Virginialaisen Vel Tyen ns. Hugger suojaliivit ovat myös nousseet suosioon samaan aikaan. Vuosina 07-08 taas Original SOE:n uudet tuotteet ovat alkaneet leviämään kulovalkean lailla NSW kommuunissa.
Virallinen kypärä on MICH, sekä mallia 2000 että 2001 on nähty. MICHiä ennen käytössä oli joitain satoja kappaleita IBH kypäriä. Myös modattuja CVC kypäriä on käytetty. Protecceja ei ole tänä aikajaksona ollut enää käytössä kaupunkiympäristössä, lähinnä vain vuorikiipeilyssä ja nopeissa iskuissa esim. laivoille. Kypärissä on velcropaikkoja liimalla tai kuumaliimalla kiinni, näihin voi tarvittaessa kiinnittää lamppuja, paristoja, strobe-soihtuja, valotikkuja, erilaisia tarramerkkejä jne.. NVG kiinnikkeenä toimi ensin Wilcox malli (kolmion muotoinen kehikko, standardina IBH:ssa) ja myöhemmin Norotos 3-piste malli (iso kolmion muotoinen levy). Kypärät maalataan khakilla ennemmin kuin käytetään kypärähuppua. Kypärissä on näkynyt myös Petzl otsalamppuja.
Pimeänäkölaitteet ovat kaikki Gen3 tai parempia. Malli PVS-14 on vaihtunut parempaan PVS-18.
Kyynärpääsuojia ei käytetä niiden vaivallisuuden vuoksi, polvisuojat sen sijaan ovat hengenpelastajia. Yleisimmät ovat Alta polvarit mustina ja maalattuina. Myös Arcteryxin polvarit ovat saavuttaneet suurta ihastusta, ja niitä on nykyään alettu jakamaan Altojen rinnalla.
Puvuiksi on jaettu Woodland BDU ja Tricolor DCU jotka on modattu käsin RAID / Spec Ops -tyylisiksi, eli taskut hihoihin ja velcroa joka puolelle ynnä muuta vastaavaa. Kylmille säille on jaettu harmaa PCU lämpöpuku. Lisäksi toimiessaan samoissa operaatioissa Rangerien / ODA X / US Armyn kanssa joukot pukeutuvat ACU:n jotta eivät näyttäisi niin erikoisilta perusjantterien vierellä.
Omakustanteina ja myös jaettuina on myös nähty Desert Tiger Stripea, khakia BDU:ta, vihreää BDU:ta, lentohaalareita ja kaikkien edellä mainittujen pukujen yhdistelmiä.
Nomex vaatteiden käyttö on alkanut nousta suosiossa niiden palamattomuuden takia. Lisäksi ns. Combat Shirttejä joissa torso-osa on kosteutta siirtävää ja paremmin hengittävää kangasta on alkanut näkyä Tricolorina ja ACU:na vuodesta 2006 lähtien. Samalla erilaiset erikoispuvut Beyondilta ja muilta vastaavilta ovat alkaneet yleistymään, myös erilaisia testipukuja ja -kuvioita on näkynyt silloin tällöin (lähinnä DEVGRU:lla).
2007 elokuussa aloitettiin ns. DIGI2 (AOR2) kuvion jakaminen joka modernisoi sekä vaatteet että varusteet tähän kuvioon.
Pukujen/kypärien velcro-paikoissa on IR-tarralippuja, tavallisia tarralippuja, IR-tarraneliöitä, IR-veriryhmätarroja, tavallisia veriryhmätarroja, moraalimerkkejä (never forget), tiimitunnuksia, IR-jäsennumeroita (musta lappu valkoinen numero). Veriryhmän voi myös merkata tussilla esim. reisi- ja hihataskuihin.
Muita huomattavan yleisiä jaettuja varusteita ovat Camelbak HAWG reppu, LBT 1961A chestrig, Safariland 6004 reisikotelo P226 pistoolille ja lampulle, SOG SEAL PUP veitset, erilaiset taskuveitset, Oakley ja Belleville jalkineet, Oakley käsineet, ESS suojalasit, Bolle X800 suojalasit, Oakley M-frame sankalasit, ensin INOVA 24/7 ja sittemmin VIP hätävalot, Garmin Foretrex GPS-laite, LBT tarviketaskut, riggers belt pelastusvyöt, safety lanyard turvaköydet joiden avulla pysyy helikopterin kyydissä jne.
Vesivarannot ovat yleensä selässä rakon muodossa joko irrallisessa repussa tai MAP-repussa, tai sitten taskuissa juomapullojen, energiajuomapullojen tai Nalgene pullojen muodossa.
Radiovälineinä SEALeille kuten muillekin SOCOMin alaisille erikoisjoukoille on jaettu MBITR radiopuhelimet. Näihin on olemassa erilaisia antenneja, joita vaihtamalla saa vaihdettua radion taajuutta ja samalla kantamaa.
MBITRiin liitetään tangentti joka on yleensä kolmionmuotoinen Universal PTT. Toinen yleinen tangentti on U-94, tai sitten vanhempi musta kiekon muotoinen PTT. Tangenttiin sitten kytketään headset.
Yleisimpiä headsettejä ovat kaupunkitaistelussa radioyhteensopivat aktiivikuulosuojaimet, malleina Sordin Supreme Pro tai harvinaisempi Peltor Comtac. Muita vaihtoehtoja ovat mm. TASC (Swimmer / Frogman) mallinen vasemman korvan peittävä headset, tai käsimikki ja läpinäkyvä putki korvaan.
Repuissa on myös kannettu satelliittipuhelinta josta on vedetty luurimainen handset tetsareihin, sillä saa yhteyttä kauas ja mm. yllä lentäviin helikoptereihin tai lentokoneisiin (tuttu TOTS elokuvasta).
SEALeilla on ollut tapana muokata tai muokauttaa varusteitaan, jotkut ovat jopa kokonaan teettäneet niitä osaavilla räätäleillä omien tarpeittensa mukaisesti. Lisäksi omien kamojen ostaminen on täysin sallittua josta johtuen mm. seuraavat ovat olleet suosittuja ainakin ne on muutamaan otteeseen bongattu:
- BHI CRCH - BHI Low Profile rig - BHI 762 rig - DBT Predator - DBT Low Profile RACK - HSGI Denali - TAG chestrigejä - SO Tech Rifleman - SOB MOUT - Paraclete RACK - Ja lista varmasti jatkuu ja jatkuu muilla nykyaikaisilla mahdollisimman nopeakäyttöisillä kantolaitteilla.
Omiin hankintoihin on usein myös kuulunut kenkiä kuten lyhytvartisia Merrell ja Asolo juoksu/patikointikenkiä, hanskoja joista Mechanixit ovat ehdottomasti tunnetuimpia, hattuja kuten lippiksiä (tosin CQB ympäristössä kypärän käyttö on pakollista) ja modulaarisia taskuja joskin MLCS setistä löytyy melkein kaikki tarpeellinen.
Joillain konkareilla on näkynyt käytössä vielä heille aikoinaan jaettuja nylon pistoolikoteloita 90-luvun lopulta ja 2000-luvun alusta, MK3 veitsiä, mustia camelbakkeja yms. yhtä vanhaa. Näiden kantajilla on kuitenkin lähes poikkeuksetta harmaa parta.
Viimevuosina (2006/2007) on varusteissa alkanut yleistymään gps-tasku ranteeseen, karttatasku ranteeseen, combat shirtit, yhä useammat IR patsit, Calico Jack merkin lähes täydellinen katoaminen käytöstä muiden merkkien tieltä, low profile kantolaitteet, isommat asevalaisimet, EO-Techit.
Tätä ennen nämä varusteet olivat harvinaisia tai niitä ei ollut tai niille saattoi olla toinenkin vaihtoehto.
ASEISTUS
2000-luvulla on erikoisjoukoille tullut käytännöksi maalata kaikki musta pois. SEALeille on normaalia maalata aseensa operaatioympäristöön sopiviksi.
M4 Sopmod karbiinille jaettiin vaihdettava yläosa joka tunnetaan nimellä CQB-R (close quarters battle receiver). Aseita joihin tämä on vaihdettu kutsutaan simppelisti nimellä M4 Shorty tai M4 CQB-R. Lyhyen aseen perustuntomerkkejä ovat 10,5 tuuman piippu, KAC RIS (huom. perinteinen ''delta-rengas'') ja LMT katkastun kantokahvan muotoinen takatähtäin. Suurimmassa osassa CQB-R:riä on myös Crane-perä joka on jaettu kaikkiin SOPMOD M4 karbiineihin, mutta osa käyttäjistä pitää enemmän vanhasta M4 perästä tai LE perästä. Uusia yläosia jaetaan tarpeen mukaan, joten välillä näkyy muuten maalattu ase jossa on uusi musta yläkerta.
On myös olemassa Mk18 Mod 0 nimellä kulkeva lähes identtinen ja yhtä lyhyt M4 variantti, jota ei kuitenkaan ole jaettu SEALeille vaan muille laivaston joukoille kuten 2000-luvulla perustetuille erillisille VBSS tiimeille.
Myös peruspituisia M4 karbiineja on käytössä, mutta suurin osa on mukavuussyistä siirtynyt lyhennettyyn malliin. Lisävarusteita M4:siin on käytössä monesti uudistetun SOPMOD setin myötä seuraavanlaisesti: KAC QD vaimennin (yleinen CQB-R malleissa) Aimpoint punapiste, EO-Tech holotähtäin, ACOG NSN kiikaritähtäin, useita erilaisia AN-PEQ lasertähtäimiä, Surefire valaisimia, taittuvia takatähtäimiä, lyhyellä piipulla varustettuja M203 kranaatinheittimiä QD piippukiinnikkeellä. Kantohihnaksi on jaettu vaikka mitä ja moni on hankkinut itse moderneja superhihnoja. Suurin osa varusteista on sidottu paracordilla aseeseen ettei se pääse katoamaan.
Myös vanha kunnon M79 kranaatinheitin/kranaattikivääri on otettu uudelleen käyttöön, näin heitin on saatu taas irti pääaseesta jolloin kuka tahansa ryhmän jäsenistä voi käyttää sitä.
Tulitukena toimi hetken Mk43 (eli M60E4 tuunattuna) ja nykyään enempi Mk46 (eli M249 PARA tuunattuna) ja Mk48 (eli M249 tuunattuna kaliiperissa 7,62x51 NATO). Mk46 käytetään melkein enempi jo raskaana rynnäkkökiväärinä kuin konekiväärinä. Mk48 on taas korvannut M60:n suht sujuvasti.
Tarkkuuskivääreissä puoliautomatiikka varsinkin kaupunkiympäristössä on ajanut pulttilukollisten ohi. Pulttilukollisia käytössä on kuitenkin mm. .50 cal McMillan-88 ja Remington M700 pohjalta rakennettu Mk13. Kaupunkiin sopivat kuitenkin paremmin Mk11 (eli SR25) ja Mk14 (eli EBR tyylinen M14, HUOM teräksen värinen runko) sekä Mk12 Mod 1 (eli RAS varusteltu M16 SPR).
Yleisin kiikari on malliltaan M3 tai M1. Kiikarin päällä on yleensä Docter punapiste. ACOG kiikaria ei juuri käytetä, se kun on suunniteltu 5.56 luodin lentoradalle. Tosin sitä on nähty niin Mk14 kuin Mk48 malleissa kiinni.
Pistoolina toimii varustekiskoton P226, johon löytyy surefire P114 / W114 valaisin ja safariland kotelo. Muita pistooleja ei ole.
Aseiden takatukeissa näkee usein radiolla lähetettäviä haavoittuneiden evakuointiohjeita muovin alle suojattuna ja kiinni teipattuna.
Asetta jossa ei olisi RIS / RAS ja muita kiskoja ei yksinkertaisesti ole käytössä pistoolia lukuunottamatta.
ROOLIA VASTAAVAT VARUSTUKSET
Yleistä
Erikoisrooleista huolimatta jokaisella operaattorilla on kannossaan pääase, vara-ase, lippaita tai varapatruunoita pikalatureissa riittävä määrä (tehtävästä riippuen kolmesta kahteentoista lipasta), radio, vettä, gps, hätätoimenpiteisiin lääkintäpakkauksia, hätävalo, valotikkuja, yms. Myös monet roolit voivat mennä päällekäin, sama henkilö voi olla sekä lääkintämies että breacheri, tai konekiväärimies ja radisti.
Kiväärimies
Yleisiä 1st line varusteita (vyövarustus): Duty Belt pistoolivyö, SL 6004 reisikotelo, kranaattitaskuja (jossei liivissä), varustetaskuja (usein LBT), pistoolilipastaskuja, dump-tasku (usein jostain taskusta modattu tai improvisoitu), reisipaneeli lipastaskuin, reisilipastasku (SOE / BHI / LBT), PUP veitsi (vyölle tai pistoolikoteloon kiinni).
Jos tehtävään kuuluu paljon autoissa ajamista, ei reisiin laiteta käytännössä mitään tai koko vyövarustus jätetään pois. Pistoolin voi myös laittaa vyökoteloon tai taisteluliivissä lipastaskuun.
Yleisiä 2nd line varusteita (taisteluliivi): RRV kanssa tai ilman MBSS selkäpaneelia, ilman tai kanssa PACA luotiliivin / CIRAS sellaisenaan / MBSS platecarrier ilman tai kanssa PACA luotiliivin / LBT PC ilman tai kanssa luotiliivin / PACA ja jokin itsehankittu chestrig.
Varsinkin jos tehtävään kuuluu paljon autoissa ajamista jätetään selkä vapaaksi taskuista.
Taskuina MBITR tasku, 3-4 tuplalipastakua, pistoolinlipastakuja, kranaattitaskuja, tavarataskuja, IFAK lääkintätaskuja, SAW/M60 tasku lisälippaille, admin-paneeli (lampputaskulla (MBSS) tai ilman (MLCS)), selkään MAP reppu tai ei, selkään lipastaskuja kaverien käyttöön tai ei.
Lisävarusteina kiinni veitsiä, valotikkuja, teippirullia, tusseja, nippusiteitä, muovisia flexicuff käsirautoja, Inova ja VIP hätävaloja, karabiinereita, GPS laitteita, radioiden tangentteja.
Yleisiä 3rd line varusteita (reppu): MAP taisteluliivissä kiinni / Camelbak HAWG / minkätahansa valmistajan RAID / Kelty 3000 / jokin LBT tai Eagle assaultpack / ei mitään (kaupunkiympäristössä ei toimita juuri päivää kahta pitempään, vain erikoismiehet tarvitsevat enempi tavaraa)
Konekiväärimies
Eniten ammuksia kantavana tarvitsee paljon SAW/M60 taskuja liiviinsä, yleensä tehtävästä riippuen kahdesta neljään. Mk46:n käyttämiä 5.56 patruunoita taskuihin mahtuu kaksi kertaa enemmän kuin Mk48 tai M60 7.62 lyijyruokaa.
Konekiväärimies usein on myös eniten esillä joten CIRAS tai selkälevyllä varustettu RRV on parhaita vaihtoehtoja. Toisaalta monet käyttävät PACAa ja MLCS H-Harnessia painon jakamiseksi.
Kun kannossa on paljon patruunoita voi suuren osan muista varusteista jättää pois - tiimikavereilla kyllä on savukranaatteja yms.
Ryhmän/Joukkueenjohtaja
Johtajilla tai heidän lähellään pysyvillä radiomiehillä on usein 2 radiota, yksi ryhmänsisäinen ja yksi tukikohtaan yhteydessä oleva. Tällöin joko headsettejä on kaksi, headset on kaksipuolinen (aktiivikuulosuojain jossa molemmilla puolilla mikit ja radiokuuloke), tai headset ja perinteinen H250 käsiluuri.
Joukkueenjohtajat eivät ole suoraan etulinjassa, vaan käskyttävät ryhmänjohtajien kautta ryhmiä, ja pitää yhteyttä tukikohtaan jonka kautta voidaan pyytää hyökkäyshelikoptereilta tukea jos sellaista on tarjolla tai pyytää evakuointihelikopteri paikalle.
Johtajilla on yleensä vähemmän suojausta päällään koska heidän tarkoituksena ei ole esittää niin hyökkäävää kuin kiväärimiesten. Tietenkään tämä ei tarkoita että taistelutilanteessa liipaisimenvedosta pidättäydyttäisiin. Sen sijaan kannossa on paljon papereita, karttoja, elektroniikkaa (gps, jopa laptop), mainittuja radioita, varaparistoja, merkkejä (valoja, tikkuja, soihtuja) yms. Usein joko repussa tai MAPissa.
Tarkka-ampuja
Jos ryhmän/joukkueen mukana, ei yleensä eroa juuri varustukseltaan. Mk14 ja Mk11 lippaat mahtuvat parhaiten SAW/M60 taskuihin joten sellaisia lipastaskujen paikalla. Varustus muuten kevyt koska ei tarvitse flashbangeja yms. rynnäkkö/sisäänmenotarvikkeita. Esim. Platecarrier jonka päällä 7.62 lippaille sopiva low profile chestrig. Suurin osa tarvikkeista kulkee repussa.
Jos erillisenä vartio/taisteluparina, ottanut yleensä aseman jostain ja heivannut reput, kypärät yms. vierelle maahan.
Erikoisvarusteina spotter-scope, kiikarit, laser-etäisyysmittareita yms.
Lääkintämies
Eroaa lähinnä sillä että usein kannossa lääkintäreppu, tavallista enemmän lääkintätarvikkeita muualla, EMT sakset taisteluliivissä. Näitä löytyy kymmeniä erilaisia (LBT, TAG, Eagle, jne.). Ei todellakaan kanna mitään lääkintämiehen nauhaa hihassaan.
Lääkintämiehen lisäksi kaikki ryhmän tai joukkueen jäsenet on koulutettu lääkitsemään ampumahaavan saanutta.
Kranaatinheitinmies
Nykyään tavaksi on tullut että ryhmässä on mukana vähintään yksi kranaatinheitin, yleensä tuo ase on M79. Tällä mukana 40mm bandoleeri. Bandoleeria ja M79 heitintä on helppo vaihtaa henkilöltä toiselle. M203 alkaa olla harvinainen nykyaikaisessa SEALien kaupunkitaisteluvarustuksessa mutta ei kuitenkaan mahdoton.
Breacher
Breacherilla eli ovien avaajalla / oviaukkojen seinään tekijällä on mukanaan breacher laukkuja, taskuja tai muuta mihin mahtuu räjähteitä. Mahdollisesti mukana selässä myös lyhyt pumppuhaulikko saranoiden ja lukkojen ampumiseen.
Kantaa mukanaan EOD/räjähdevarusteita niille tarkoitetuissa taskuissa, joskus jopa repussa.
Radisti
Radistilla on mukanaan kaksi radiota, sekä tiimin sisäinen MBITR että joko toinen MBITR eri kanavalle säädettynä tai satelliittiradio. Toisella radiolla on tarkoitus olla yhteydessä päämajaan, helikoptereihin, lentokoneisiin ynnä muihin kohteisiin jotka ovat kaukana tai joita ei haluta sotkemaan tiimin sisäistä radiokeskustelua.
MLCS VARUSTESETTI
Seuraavassa MLCS setin sisältämät varusteet, kaikki oikeastaan Eaglen tuotteita, kaikki värissä MJK / Khaki. Jaetuista määristä (taskut per setti) ei ole tietoa, mutta kentällä taskuja vaihdellaan tai lainataan miesten kesken vapaasti mikä johtaa mihin tahansa määrään mitä tahansa taskua.
Kantolaitteet
- CIRAS Maritime
- RRV Chestrig
- (AI) MBSS Platecarrier
- PACA sirpaleliivi
- MLCS H-Harness
- MLCS varustekassi
Taskut ja irtaimisto
- M4 single, double ja triple lipastaskut (eli 2, 4 ja 6 lippaalle)
- 9mm single ja double pistoolilipastaskut (eli 1 ja 2 lippaalle)
- MP5 triplatasku (eli 3 lippaalle)
- MBITR radiotasku
- Popflare soihtutaskuja
- Käsikranaatti single- ja tuplataskuja
- Savukranaatti singletaskuja
- 40mm tupla ja tripletaskuja
- Leveä varustetasku
- Korkea lääkintätasku
- Juomapullotasku
- Admin-taskut, työkalutaskullinen ja taskuton
- Kaasunaamaritasku
- M60 100rnd taskuja
- M249 200rnd taskuja
- Haulikonpatruunatasku
- MOLLE reisipaneeli (1 reisiremmi)
- MOLLE highride pistoolikotelo
- MAP pals-selkään kiinnittyvä reppu
HAVAINNOILLISTAVAA KUVAMATERIAALIA
Ensimmäisiä vihreitä MBSS platecarriereja ja juuri jaettuja MLCS taskuja
MLCS jo käytössä, muuten ''vanhaa'' tavaraa kuten 14.5 tuuman piippu
Selässä voi tehtävän pituudesta riippuen olla reppuja, MAPpeja, camelbakeja ym. Huomaa taskujen määrä vöillä.
Seassa muutama Irakin uuden armeijan sotilas.
Huomaa sekä khakit että khakeiksi maalatut vihreät MBSS PC:t.
Jos mielestäsi jotain kohtaa voisi parantaa, haluaisit kysyä jotain, tai olen mielestäsi unohtanut jotain tai osaat jotain tarkentaa, tee niin kaikin mokomin. Kehittävä apu ja kysymykset otetaan avomielin vastaan.
Re: Yhteenveto SEALs Direct Action / CQB 2003 - 2008
Pari sanaa breachereista ja EOD-sälleistä. EOD-teknikko voi tarvittaessa toimia breacherina, mutta breacher ei ikinä eod-teknikkona.
Navy Explosive Ordnance Mobile Unitit (USN EODMU) tarjoavat laivaston erityisyksiköille EOD-henkilöstön. Vaikkakaan laivaston EOD-teknikot eivät kuulu USSOCOMin alaisuuteen eikä heitä virallisesti lasketa erikoisjoukoiksi, on jokainen teknikko koulutettu tehtäviensä ohella mm.HAHO/HALO hyppyihin ja sekä suljetun että avoimen kierron järjestelmien laitesukellukseen, tämä mahdollistaa heidän infiltroimisensa toiminta-alueille varsinaisten erityisryhmien muassa.
Varustautumisen suhteen sammakkomiesten ja EOD-teknikoiden välinen kuilu on nykyään lähes olematon, mutta mitä pidemmälle taaksepäin ajassa kuljetaan sitä suuremmaksi erot kasvavat. 4-5 vuotta sitten teknikoiden käsissä näkyi pääsääntöisesti A1-runkoihin rakennettuja 14,5" karbiineja, täysin vailla kiskojärjestelmiä tai muitakaan mukavuuksia. Taisteluliiveinä toimivat 90-luvulta periytyvät, kelluntaominaisuudella varustetut mustat korsettiliivit sekä LBV-E jne.
EODMU-6, kuva vuodelta 2003
Nykypäivänä taasen Eaglen RRV tai MAR CIRAS on mitä mainioin valinta tämänkin roolin kuvaamiseen, kunhan kantolaitteeseen vain ladataan riittävästi tarkoituksenmukaisia taskuja, joihin on mahdollista änkeä kaikki ampeerimittareista 3kg hienosäätölekaan.
EODMU-6, vuosi 2006
EODMU-5, vuosi 2007
Navy Explosive Ordnance Mobile Unitit (USN EODMU) tarjoavat laivaston erityisyksiköille EOD-henkilöstön. Vaikkakaan laivaston EOD-teknikot eivät kuulu USSOCOMin alaisuuteen eikä heitä virallisesti lasketa erikoisjoukoiksi, on jokainen teknikko koulutettu tehtäviensä ohella mm.HAHO/HALO hyppyihin ja sekä suljetun että avoimen kierron järjestelmien laitesukellukseen, tämä mahdollistaa heidän infiltroimisensa toiminta-alueille varsinaisten erityisryhmien muassa.
Varustautumisen suhteen sammakkomiesten ja EOD-teknikoiden välinen kuilu on nykyään lähes olematon, mutta mitä pidemmälle taaksepäin ajassa kuljetaan sitä suuremmaksi erot kasvavat. 4-5 vuotta sitten teknikoiden käsissä näkyi pääsääntöisesti A1-runkoihin rakennettuja 14,5" karbiineja, täysin vailla kiskojärjestelmiä tai muitakaan mukavuuksia. Taisteluliiveinä toimivat 90-luvulta periytyvät, kelluntaominaisuudella varustetut mustat korsettiliivit sekä LBV-E jne.
EODMU-6, kuva vuodelta 2003
Nykypäivänä taasen Eaglen RRV tai MAR CIRAS on mitä mainioin valinta tämänkin roolin kuvaamiseen, kunhan kantolaitteeseen vain ladataan riittävästi tarkoituksenmukaisia taskuja, joihin on mahdollista änkeä kaikki ampeerimittareista 3kg hienosäätölekaan.
EODMU-6, vuosi 2006
EODMU-5, vuosi 2007
"BUD/S doesnt make warriors. It finds them."
-Ben Thomas
-Ben Thomas
Re: Yhteenveto SEALs Direct Action / CQB 2003 - 2008
Spec War Gearin Modern Navy SEAL Gear 2007 sopinee tänne jatkoksi. Sisältää kuvia ja pientä selostusta jeattavista varusteista.
basicload @ Lightfighter.net kirjoitti:An airsofter would have killed a soldier to get their RAV back in 2002/3.
Re: Yhteenveto SEALs Direct Action / CQB 2003 - 2008
Crane-tukin omaaville SEAL-hörhöille löytyi tämmöinen.jojis kirjoitti:Aseiden takatukeissa näkee usein radiolla lähetettäviä haavoittuneiden evakuointiohjeita muovin alle suojattuna ja kiinni teipattuna.
Train hard, fight easy.
Re: Yhteenveto SEALs Direct Action / CQB 2003 - 2008
Onks SPEAR -jarjestelma poistunut viela kaytosta? Jos on niin milloin?
Re: Yhteenveto SEALs Direct Action / CQB 2003 - 2008
SPEAR on ollut poistumaan päin jo pari vuotta, sitä mukaa kun eagle on saanut MLCS, RLCS ja SFLCS (sekä uusimpana lisäyksenä DFLCS, joka tosin on huomattavasti suppeampi kuin edellä mainitut) paketteja läheteltyä loppukäyttäjille.
"Käytä mitä huvittaa" varustepolitiikka erityisosastojen suhteen saa aikaan sen että mitään hirveän tarkkoja päivämääriä ei voida vetää sille milloin jonkin varusteen tai varustekokonaisuuden, tässä tapauksessa Special (Operations) Forces Advanced Requirements Body Armor/Load Carriage System ja Equipment Load Carriage System, käyttö on loppunut. Varmasti jos joku osaa arkistoja kaivaa niin jostain löytyy virallinen ilmoitus uuden järjestelmän käyttöönotosta päivämäärällä se ja tämä, käytännön merkitys jää kuitenkin vähäiseksi.
"Käytä mitä huvittaa" varustepolitiikka erityisosastojen suhteen saa aikaan sen että mitään hirveän tarkkoja päivämääriä ei voida vetää sille milloin jonkin varusteen tai varustekokonaisuuden, tässä tapauksessa Special (Operations) Forces Advanced Requirements Body Armor/Load Carriage System ja Equipment Load Carriage System, käyttö on loppunut. Varmasti jos joku osaa arkistoja kaivaa niin jostain löytyy virallinen ilmoitus uuden järjestelmän käyttöönotosta päivämäärällä se ja tämä, käytännön merkitys jää kuitenkin vähäiseksi.
"BUD/S doesnt make warriors. It finds them."
-Ben Thomas
-Ben Thomas
- jojis
- Bloody Pirate
- Viestit:895
- Liittynyt:Pe Helmi 01, 2008 2:54 am
- Paikkakunta:Helsinki
- Been thanked: 1 time
- Viesti:
Re: Yhteenveto SEALs Direct Action / CQB 2003 - 2008
Opasta päivitetty, lisätty kuvia ja MLCS varustelista. Lisäksi joitain yksityiskohtia lisätty jotka alunperin unohtuivat kuten tietoa kranaatinheittimistä.
EOD asiaa tarkennettu, tarkoitus ei ollut kertoa Navy EOD miehistä vaan SEALeista räjähdelaukkujen kera. Hyvä kun asia nostettiin pöydälle.
Kyllä, SPEAR on otettu pois käyttäjiltä sitä mukaa kun MLCS on jaettu tilalle, eli siinä 2003 ennen tai jälkeen.
EOD asiaa tarkennettu, tarkoitus ei ollut kertoa Navy EOD miehistä vaan SEALeista räjähdelaukkujen kera. Hyvä kun asia nostettiin pöydälle.
Kyllä, SPEAR on otettu pois käyttäjiltä sitä mukaa kun MLCS on jaettu tilalle, eli siinä 2003 ennen tai jälkeen.
-
- Veteraani
- Viestit:362
- Liittynyt:Su Helmi 03, 2008 9:46 am
- Paikkakunta:Tampere
- Been thanked: 2 times
Re: Yhteenveto SEALs Direct Action / CQB 2003 - 2008
Tähän väliin tiptop kysymys ko. taskun mallista. Kumpaa on nähty enemmän, vai kenties jotain muuta:jojis kirjoitti: Tarkka-ampuja
Mk14 ja Mk11 lippaat mahtuvat parhaiten SAW/M60 taskuihin joten sellaisia lipastaskujen paikalla.
Onko mallilla impression kannalta merkitystä?
Kuningas voittamaton
- jojis
- Bloody Pirate
- Viestit:895
- Liittynyt:Pe Helmi 01, 2008 2:54 am
- Paikkakunta:Helsinki
- Been thanked: 1 time
- Viesti:
Re: Yhteenveto SEALs Direct Action / CQB 2003 - 2008
Mallilla ei impression kannalta ole niinkään väliä, kaksiläppäinen SAW tasku toisaalta on parempi lippaiden kanssa venkslaamiseen ja sopii Mk14 (käytetään vähempi tarkkuuskiväärinä kuin Mk11) kanssa varmaan paremmin.
Jos tahtoo rakentaa tarkka-ampujasetin voi myös teettää/hankkia 7.62 shinglejä koska lippaita ei tarvita niin paljon. Shinglet ovat varsinkin ihan nyt 2006/2007 alkaneet yleistymään aika paljon ja niitä on teetetty mm. Mk11 käyttöä varten.
Jos tahtoo rakentaa tarkka-ampujasetin voi myös teettää/hankkia 7.62 shinglejä koska lippaita ei tarvita niin paljon. Shinglet ovat varsinkin ihan nyt 2006/2007 alkaneet yleistymään aika paljon ja niitä on teetetty mm. Mk11 käyttöä varten.
-
- Veteraani
- Viestit:362
- Liittynyt:Su Helmi 03, 2008 9:46 am
- Paikkakunta:Tampere
- Been thanked: 2 times
Re: Yhteenveto SEALs Direct Action / CQB 2003 - 2008
Jeespoks. Varmaan molempia pitää metsästää siis.
Kuningas voittamaton
Re: Yhteenveto SEALs Direct Action / CQB 2003 - 2007
Onko nähty, että käytettäisiin sellaisia Style Plate Carriereita? Jos sellaiset hankkisin ja yrittäisin tavoitella vähäsen edes SEALsejä niin olisinko aivan hakoteillä, vai hieman oikeilla jäljilla?jojis kirjoitti: Kantolaitteet
- (AI) MBSS Platecarrier
Re: Yhteenveto SEALs Direct Action / CQB 2003 - 2007
Tuossa yläpuolella näkyy juuri SEAL impressio jossa on käytössä MBSS. Ja tuolta löytyy myös kuva itse SEALista MBSS päällä.Turunen kirjoitti:Onko nähty, että käytettäisiin sellaisia Style Plate Carriereita? Jos sellaiset hankkisin ja yrittäisin tavoitella vähäsen edes SEALsejä niin olisinko aivan hakoteillä, vai hieman oikeilla jäljilla?jojis kirjoitti: Kantolaitteet
- (AI) MBSS Platecarrier
Iraq is just another example of lack of pussy!
- jojis
- Bloody Pirate
- Viestit:895
- Liittynyt:Pe Helmi 01, 2008 2:54 am
- Paikkakunta:Helsinki
- Been thanked: 1 time
- Viesti:
Re: Yhteenveto SEALs Direct Action / CQB 2003 - 2007
Helpottaisi jos pistäisit kuvan tai linkin, tietääkseni Style Plate Carrier ei tarkoita mitään tiettyä mallia.Turunen kirjoitti: Onko nähty, että käytettäisiin sellaisia Style Plate Carriereita? Jos sellaiset hankkisin ja yrittäisin tavoitella vähäsen edes SEALsejä niin olisinko aivan hakoteillä, vai hieman oikeilla jäljilla?
Re: Yhteenveto SEALs Direct Action / CQB 2003 - 2007
Veikkaan itse että hän tarkoitti sen TYYLISIÄ plate carriereita, mutta ei sitä sitten tiedä.jojis kirjoitti:Helpottaisi jos pistäisit kuvan tai linkin, tietääkseni Style Plate Carrier ei tarkoita mitään tiettyä mallia.Turunen kirjoitti: Onko nähty, että käytettäisiin sellaisia Style Plate Carriereita? Jos sellaiset hankkisin ja yrittäisin tavoitella vähäsen edes SEALsejä niin olisinko aivan hakoteillä, vai hieman oikeilla jäljilla?
Iraq is just another example of lack of pussy!
Re: Yhteenveto SEALs Direct Action / CQB 2003 - 2007
Juu. siis tarkoitin Molle Style Plate carriereita, yksi sana jäi uupumaan epähuomiossani.
Re: Yhteenveto SEALs Direct Action / CQB 2003 - 2007
Eli Eaglen plate carrieria. Btw tiedätkö mitä molle meinaa? Ei se sana olisi mitään auttanut, jos ei tuota style plate carrieria jo olisi googlella etsinyt. Meinasitko Pantacin kopiota Eaglesta, joka on nimetty vain Molle style plate carrier?
I live for this shit!
Til Valhall!
Who Dares Wins
Til Valhall!
Who Dares Wins
Re: Yhteenveto SEALs Direct Action / CQB 2003 - 2007
SEALeillä en ole juurikaan nähnyt Eagle Industries PC:tä, joka kuvassa näkyy. Enimmäkseen Allied industriesin, mutta tätä on aika vaikea saada ja todennäköisesti myös maksaa sitten enemmän.Turunen kirjoitti:Juu. siis tarkoitin Molle Style Plate carriereita, yksi sana jäi uupumaan epähuomiossani.
Jos kopiona ostat niin kyllä tuolta PCB:eestä löytyy tuollainen "Pantac MBSS Plate carrier".
Iraq is just another example of lack of pussy!
Re: Yhteenveto SEALs Direct Action / CQB 2003 - 2007
Hei kamoon taas oikeasti. Ei hommat mene niin että toiselta valmistajalta tulevat vain tietyt ja toiset toiselta. Ja on väärin taas käyttää tämän kolmannen. Tää on taas melkein näitä että woodland seal setti vaatii ERDL boonien ja SAS:lle kuuluu aina musta pipo.
En muista tarkkaa lukua, mutta siilejä taisi olla jotain noin 2400? (300x8 tiimiä?)
Ihan varmasti sieltä löytyy todella monta ketkä ovat Eaglelta tai BHI:ltä sen liivinsä valinnut. Tai vielä joltain muulta. Kun joku jannu onkin tilannut jotain tietyltä valmistajalta ja huomannut toimivaksi niin ostanutkin sitten lisää saman valmistajan tuotteita ja vielä muiden kavereidensa kanssa yhdessä. Esimerkiksi eihän se RRV:kään vain ole Eaglen? Ja sekin näkee ilmeisesti siis suht paljon käyttöä joten todettu luultavasti aika toimivaksi. Joten ei varmaan millään voi olla mahdollista että tämän perusteella ostettu lisää tuotteita Eaglelta? Mutta niin nämä on taas ihan päättelyä ja nurmiporeilta otettuja mietteitä, joten mikäli teillä lisää oikeaa faktaa on niin tylyttäkää vain.
En muista tarkkaa lukua, mutta siilejä taisi olla jotain noin 2400? (300x8 tiimiä?)
Ihan varmasti sieltä löytyy todella monta ketkä ovat Eaglelta tai BHI:ltä sen liivinsä valinnut. Tai vielä joltain muulta. Kun joku jannu onkin tilannut jotain tietyltä valmistajalta ja huomannut toimivaksi niin ostanutkin sitten lisää saman valmistajan tuotteita ja vielä muiden kavereidensa kanssa yhdessä. Esimerkiksi eihän se RRV:kään vain ole Eaglen? Ja sekin näkee ilmeisesti siis suht paljon käyttöä joten todettu luultavasti aika toimivaksi. Joten ei varmaan millään voi olla mahdollista että tämän perusteella ostettu lisää tuotteita Eaglelta? Mutta niin nämä on taas ihan päättelyä ja nurmiporeilta otettuja mietteitä, joten mikäli teillä lisää oikeaa faktaa on niin tylyttäkää vain.
I live for this shit!
Til Valhall!
Who Dares Wins
Til Valhall!
Who Dares Wins
Re: Yhteenveto SEALs Direct Action / CQB 2003 - 2007
Noh itse en ole nähnyt seal kuvissa eaglen plate carrieria. Voihan toki olla että moni seal käyttää EI PC:tä, mutta itse ainakin ostaisin sillä perusteella mitä olen itse nähnyt/kuullut käytettävän, ettei sitten mene rahaa hukkaan.Alezi kirjoitti:Hei kamoon taas oikeasti. Ei hommat mene niin että toiselta valmistajalta tulevat vain tietyt ja toiset toiselta. Ja on väärin taas käyttää tämän kolmannen. Tää on taas melkein näitä että woodland seal setti vaatii ERDL boonien ja SAS:lle kuuluu aina musta pipo.
En muista tarkkaa lukua, mutta siilejä taisi olla jotain noin 2400? (300x8 tiimiä?)
Ihan varmasti sieltä löytyy todella monta ketkä ovat Eaglelta tai BHI:ltä sen liivinsä valinnut. Tai vielä joltain muulta. Kun joku jannu onkin tilannut jotain tietyltä valmistajalta ja huomannut toimivaksi niin ostanutkin sitten lisää saman valmistajan tuotteita ja vielä muiden kavereidensa kanssa yhdessä. Esimerkiksi eihän se RRV:kään vain ole Eaglen? Ja sekin näkee ilmeisesti siis suht paljon käyttöä joten todettu luultavasti aika toimivaksi. Joten ei varmaan millään voi olla mahdollista että tämän perusteella ostettu lisää tuotteita Eaglelta? Mutta niin nämä on taas ihan päättelyä ja nurmiporeilta otettuja mietteitä, joten mikäli teillä lisää oikeaa faktaa on niin tylyttäkää vain.
Iraq is just another example of lack of pussy!
-
- Veteraani
- Viestit:362
- Liittynyt:Su Helmi 03, 2008 9:46 am
- Paikkakunta:Tampere
- Been thanked: 2 times
Re: Yhteenveto SEALs Direct Action / CQB 2003 - 2007
Jatkan vähän mutu linjaa. Eikös tälläkin laudalla tämä EPC:n käyttö jossain ketjussa käsitelty? Tottahan on että vaikkei kuvissa näy, saattaisi sellainen olla jollakin jampalla eksynyt käyttöön. Mutta muistaakseni linja oli ettei sitä ole käytössä
Mitä aitoon MBSS:n hankintaan tulee, tarvitaan siihen rahaa ja onnea. Eikös noissa hinnat pyörinyt tuhansissa dollareissa?
Mitä aitoon MBSS:n hankintaan tulee, tarvitaan siihen rahaa ja onnea. Eikös noissa hinnat pyörinyt tuhansissa dollareissa?
Kuningas voittamaton
Paikallaolijat
Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 9 vierailijaa